Kuzey Amerika ve Avrupa denizlerinde yaşayan karides, kabuklular sınıfına ait bir canlıdır. Boyu ortalama 5-6 cm uzunluğunda olan karides, omega 3 bakımından zengindir. Beyin fonksiyonlarının çalışmasını sağlayan bu besin, kan hücrelerinin gelişimine de destek olur. Aynı zamanda çinko, fosfor ve iyot gibi mineralleri de içerisinde barındırır. Düşük kalorili bir protein kaynağı olan karides, hem sade bir şekilde, hem de yemeklerim içerisine eklenerek tüketilir. İşte, karidesle yapabileceğiniz birbirinden lezzetli tarifler:
Karides denildiğinde ilk akla gelen yemek, bol sarımsak ve tereyağı ile hazırlanan karides güveçtir. Porsiyonu, yaklaşık 250 kalori değerinde olan karides güveci, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.
Tempura, sebze, et ve deniz ürünlerinin derin yağda kızartılmasıyla hazırlanan bir yemektir. Karides tempura için, karidesler güzelce temizlendikten sonra derin yağda kızartılır. Özel sos eşliğinde servis edilir.
Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan kadayıflı karides, ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Dışı tel kadayıf ile sarılan karidesler, kızartıldıktan sonra salata eşliğinde sunulur. Kadayıflı karidesin porsiyonu, ortalama 115 kaloridir.
Uzakdoğu mutfağına özgü bir yemek olan karidesli pad thai, noodle, yer fıstığı, soya sosu ve balık sosu ile hazırlanır. Misket limon eşliğinde sunulan bu yemek, başta Tayland olmak üzere birçok Asya ülkesinde tüketilir.
Karides, mantar, bezelye, somon, brokoli ve kaşar peynir ile nefis bir karidesli tart hazırlamaya ne dersiniz? Hem çay saatlerinde, hem de öğle yemeklerinde sunabileceğiniz karidesli tartı, sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Meksika mutfağıyla özdeşleşen taco, kıyma ve tortilla ekmeği ile hazırlanan bir yemektir. Ancak bu kez kıyma yerine karides kullandık ve ortaya nefis bir tat çıktı.
Suşi sevenleri böyle alalım. İçi havuç tarator ve çimçim karides ile doldurulan suşi, haşhaşlı suşi pilavı ile sarılır. Hazırlaması 40, pişirmesi 10 dakika olan bu yemek, farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir.
Hem sağlıklı, hem de lezzetli bir yemek hazırlamak isteyenler için, brokoli, sarımsak, peynir ve karides ile hazırlanan nefis soslu karides tarifini öneriyoruz.
Siyah pirinç, biber ve karides ile hazırlanan bu pilav, özellikle Uzakdoğu ülkelerinde çok sevilir. İsteğe göre davet sofrası gibi kabalık ortamlarda da sunulabilir.
Karides yalnızca yemeklerde değil, salatalarda da sık sık kullanılır. Roka, mısır, biber, domates ve özel sosuyla karides salatasını ana yemeklerin yanında servis edebilir, sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Bir İspanyol yemeği olarak bilinen paella, deniz ürünlerinin en çok kullanıldığı tariflerden biridir. Karides, havuç, tavuk, soğan gibi farklı malzemelerden oluşan bu yemek, ortalama 30-35 dakika içinde hazırlanır.
Son yıllarda çok popüler olan köri baharatı, yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılır. Hindistan kökenli bir baharat olan köriyi, karideslerinizi zenginleştirmek için kullanabilirsiniz.
Kanepe, genellikle davet gibi kalabalık etkinliklerde sunulan bir besindir. Çavdar ekmeği, karides, yoğurt ve mangolu salsa sosuyla hazırlanan kanepeleri, küçük porsiyonlar halinde sunabilirsiniz.
Tayland mutfağında çok sevilen karides çorbası, hem bağışıklığı güçlendirmek, hem de sağlıklı beslenmek isteyenler için idealdir. Pirinç, biber, karides ve zencefil ile hazırlanan bu çorba, özellikle kış aylarında sık sık tüketilir.
Şunlara da göz atın;