Kalsiyum, insanlar dahil olmak üzere tüm canlıların ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Kemik sağlığı için hayati önem taşıyan bu mineral, besinler yoluyla vücuda alınır. Vücutta bulunan kalsiyumun büyük bir çoğunluğu dişlerde ve kemiklerde kullanılır. Süt ve süt ürünleri en çok kalsiyum içeren besinler arasındadır.
Kalsiyum vücudunuzun temel fonksiyonlarının çoğunda rol oynar. Vücudunuzun kan dolaşımı, kasları hareket ettirme ve hormon salımı için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Kalsiyum ayrıca beyninizden vücudunuzun diğer bölgelerine mesaj taşınmasına da yardımcı olur. Kalsiyum diş ve kemik sağlığının da önemli bir parçasıdır. Kemiklerinizin güçlü ve yoğun olmasını sağlar. Kemiklerinizi vücudunuzun kalsiyum deposu olarak düşünebilirsiniz. Diyetinizde yeterli miktarda kalsiyum almazsanız vücudunuz onu kemiklerinizden alacaktır.
Vücudunuz kalsiyum üretmez, bu nedenle ihtiyacınız olan kalsiyumu elde etmek için kalsiyum içeren besinler tüketmeniz gerekir. Süt, peynir, yoğurt, lahana, ıspanak, brokoli, kuru fasulye, sardalya, soya ürünleri ve portakal suları kalsiyum içerir.
Vücudunuzun kalsiyumu emebilmesi için D vitaminine ihtiyacı vardır. Bu, eğer D vitamininiz düşükse, kalsiyum açısından zengin bir diyetten tam olarak yararlanamayacağınız anlamına gelir. Güneş ışığı en iyi D vitamini kaynağınızdır. Cildiniz güneşe maruz kaldığında doğal olarak D vitamini üretir. D vitaminini somon, yumurta sarısı ve bazı mantarlar gibi belirli gıdalardan alabilirsiniz.
Çeşitli çalışmalar, kalsiyumun adet öncesi sendromun (PMS) semptomlarını hafifletebileceğini gösterir. Bu çalışma, PMS'li kadınların daha düşük kalsiyum ve magnezyum alımına ve daha düşük serum seviyelerine sahip olduğu sonucuna varmıştır.
Yeterli kalsiyum alıp almadığınızı nasıl anlarsınız? Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), yetişkinlerin her gün 1.000 mg alması gerektiğini söylüyor. NIH, 50 yaşın üzerindeki kadınlar ve hamilelik ve emzirme döneminde günlük 1.200 mg önermektedir. Bir bardak yağsız, az yağlı veya tam yağlı süt yaklaşık 300 mg kalsiyum içerir.
Yetişkinler için çok az kalsiyum, osteoporoz veya kolayca kırılan zayıf ve gözenekli kemiklerin gelişme riskini artırabilir. Osteoporoz özellikle yaşlı kadınlarda yaygındır; bu nedenle NIH, kadınların erkek meslektaşlarından daha fazla kalsiyum tüketmelerini önerir. Kalsiyum çocuklar için büyürken ve gelişirken gereklidir. Yeterli kalsiyum alamayan çocuklar, potansiyel boylarına ulaşamayabilir veya başka sağlık sorunları geliştirebilir.
Herkes ihtiyaç duyduğu kalsiyumu yalnızca diyetten alamaz. Laktoz intoleransınız varsa, vegansanız veya süt ürünlerini sevmiyorsanız, diyetinizde yeterli miktarda kalsiyum almakta zorlanabilirsiniz. Kalsiyum takviyesi diyetinize kalsiyum eklemenize yardımcı olabilir. Ancak kalsiyum takviyelerinin yan etkileri olduğunu unutmayın. Kabızlık, gaz ve şişkinlik yaşayabilirsiniz. Takviyeler ayrıca vücudunuzun diğer besinleri veya ilaçları absorbe etme yeteneğini de etkileyebilir. Herhangi bir takviyeye başlamadan önce doktorunuza danışın.
Herhangi bir mineral veya besin maddesinden doğru miktarı almak önemlidir. Çok fazla kalsiyumun olumsuz yan etkileri olabilir. Kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi belirtiler çok fazla kalsiyum aldığınıza işaret edebilir. Ekstra kalsiyum böbrek taşı riskinizi de artırabilir. Nadir durumlarda çok fazla kalsiyum kanınızda kalsiyum birikmesine neden olabilir. Buna hiperkalsemi denir.
Şunlara da göz atın;