Kale bitkisi dünyada popülaritesi artan sebzeler arasında. Öyle ki BBC'nin 2019 tarihli bir haberine göre ABD'de kale tarlalarının sayısı 2007-12 yılları arasında iki kat artış göstermiş. Peki, Kale'nin besin değerleri ne? Kale neler sağlıyor? Bu makaleye geçmeden önce şunu hatırlatmakta fayda var. Herhangi bir sebze ne kadar besleyici olsa da hiçbir besin maddesi tek başına her derde deva olmaz. Bu nedenle besleyici diye tek bir ürüne yönelmek doğru değil. İşte Kale hakkında bilinenler...
Kale, brokoli, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası gibi sebzelerle aynı aileden (Brassica oleracea) geliyor. Kara lahananın bir türü. Yaprakları kıvırcıktır. BBC Good Food "Sert bir merkezi gövdeye sahip büyük, yenilebilir yaprakları vardır. Tipik olarak koyu yeşil renkli olan Kale mor da dahil olmak üzere çeşitli renklerde mevcuttur. Yaprakların kenarları düz veya kıvrıktır" diyor.
Kale Roma döneminden beri tüketiliyor ve ABD ile Avrupa'da uzun süredir yaygın. Son birkaç yıldır ise popülaritesi artmış durumda.
Kale antioksidan, lif, A vitamini ve özellikle C vitamini açısından yüksektir. Healthline'a göre 1 fincan porsiyon 9 kaloriye sahiptir.
WebMD kalenin bazı faydalarını şöyle sıralıyor:
BBC ise Kale'nin neye iyi gelebileceğine dair 5 potansiyel faydayı şöyle sıralıyor:
BBC Good Food, Kale sebzesi için şu uyarıyı yapıyor: Zengin bir K vitamini kaynağı olduğundan, pıhtılaşmayı önleyici ilaç kullananların (genellikle kan sulandırıcı olarak adlandırılır) yedikleri miktarı dikkate almaları gerekir. Tiroid sorunları olan veya tiroid ilacı kullanan bazı kişiler, kale gibi turpgillerden sebzeleri tüketme konusunda dikkatli olmalıdır.
Yani tüketmeden, diyetinize eklemeden önce bir uzmana danışmanız önemlidir.
Şunlara da göz atın;