Avrupa, Avustralya ve Amerika'da en çok tercih edilen et çeşidi olan dana eti, ülkemizde de rağbet görmektedir. Özellikle Kurban Bayramı zamanlarında dana etine duyulan ilgi artış gösterir. Dana etinin birçok bölümü vardır. En çok tüketilenler ise antrikot, gerdan, bonfile, tranç, nuar, döş ve kontrfile bölümleridir. Dana eti haşlama, kızartma, fırınlama ve ızgara teknikleriyle pişirilir. İsteğe göre pişirmeden önce marinasyon veya mühürleme işlemleri uygulanmaktadır. Bu durum yapılacak yemeğe göre değişiklik gösterir. Peki, dana etiyle hangi yemekler yapılır? İşte, sofralarınızı ziyafete dönüştürecek birbirinden lezzetli dana eti yemekleri:
Ülkemizde dana etiyle yapılan yemeklerin başında haşlama gelir. Özellikle bayram sofralarında tercih edilen dana haşlamanın yapımında havuç, patates, kereviz gibi farklı sebzeler de kullanılır. Dana haşlama yapımında, etin kemikli ve etli kısımları kullanılabilir.
Tarif için; Et haşlama
Izgarada dana eti yapmak istiyorsanız, tercih etmeniz gereken bölümlerin başında antrikot gelmektedir. Antrikot, salça, yoğurt, zeytinyağı ve baharatlı sos içinde en az 2 saat marine edildikten sonra ızgarada pişirilir. Soğan, domates, biber gibi sebzeleri de ızgarada közleyerek servis edebilirsiniz.
Tarif için; Dana ızgara
Bayram zamanlarında çok ilgi gören et kavurma, kuşbaşı şeklinde dilimlenen dana eti ile hazırlanır. Özellikle bayram kahvaltılarında tüketilen bu lezzet, yalnızca 5 malzemeden oluşur. Baharatla harmanlanan dana eti, yüksek ateşte kavrulur. 40 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Genellikle soğanla birlikte servis edilir.
Tarif için; Dana kavurma
İtalyan mutfağında sık sık tüketilen carpaccio, hem dana eti, hem de sebzelerle hazırlanan bir meze çeşididir. Carpaccionun en önemli özelliği, etin çok ince dilimlenmesidir. Yalnızca 10 dakikada hazırlanan carpaccio, ana yemeklerin yanında sunulur.
Tarif için; Dana carpaccio
Dana fileto, Fransız mutfağının çok sevilen lezzetlerinden biridir. Dana fileto, et kemiklerden tamamen sıyrılmış bir halde kullanılır. Yüksek ateşte mühürlenen et, sarımsak ve biberiye ile aromalandırılır. İsteğe göre fırında pişirmek de mümkündür. Erik sosuyla birlikte sunulur.
Tarif için; Dana fileto
Dana bifteği ile hazırlanan pikata, İtalyan mutfağına özgü bir yemektir. Biftek, pişirilmeden önce una ve yumurtaya bulanır. Ardından kızgın yağda pişirilir ve servis edilir. Ortalama 30-35 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Tarif için; Dana pikata
Izgarada pişirilen dana pirzola, soğan, sarımsak, zeytinyağı, limon ve kekikle marine edilir. Buzdolabında 2 saat dinlendirilen pirzola, mangalda önlü arkalı pişirilir.. Etler piştikten sonra, Akdeniz yeşillikleri ve domates ile birlikte servis edilir.
Tarif için; Dana pirzola
Dana yanağı, zeytinyağı, karabiber ve deniz tuzuyla marine edilir. Daha sonra tavada mühürlenir ve orta derecede pişirilir. Kereviz püresi ile birlikte sunulan dana yağı, mikro filizler yardımıyla zenginleştirilir.
Tarif için; Dana yanağı
Dana dil, protein bakımından oldukça zengin bir sakatattır. Önce tencerede haşlanan dana dil, daha sonra biber, domates gibi sebzelerle fırının ızgara ayarında pişirilir. Haşlama süresi 1 saat, fırınlama süresi ise 20 dakikadır.
Tarif için; Kağıtta dana dil
Yağsız et sevenlerin favorisi olan tranç, dananın kalça ve but kısmından oluşur. Tranç 5 dakika tavada mühürlendikten sonra, tencereye alınır. Havuç, maydanoz ve armutla birlikte pişirilir. Sıcak sıcak akşam öğünlerinde servis edilir.
Tarif için; Dana tranç
Rus mutfağından dünyaya yayılan dana straganof, bonfile, krema, kornişon turşu, mantar ve sarımsak ile hazırlanır. Besin değerleri bakımından zengin olan straganof, genelde smetana ile birlikte servis edilir. Ortalama 1 saat içinde hazırlanır.
Tarif için; Beef straganoff
Yere çukur kazarak yapılan fırına tandır ismi verilir. Kuzu, koyun ve dana eti, bu fırında pişirildiğinde tandır yemeği olarak sunulur. Tandır yapımında dananın but kısımları kullanılır. Lezzetini artırmak için pırasa, havuç, kabak ve domates kullanılır. Pilavla birlikte servis edilir.
Tarif için; Dana tandır
Dana sırtının dış kısmından elde edilen kemiksiz ete, dana kontrfile denilmektedir. Kontrfile, antrikota göre daha sert ve daha yağsızdır. Tavada mühürlenerek pişirilir. Brokoli, fesleğen gibi sebzelerle birlikte servis edilir.
Tarif için; Dana kontrfile
Sarımsak, kırmızı biber ve domates ile hazırlanan dana eti, tencere veya tavada sotelenir. Etin yumuşak olması için, zeytinyağında marine edilmesi gerekir. Yanında hafif mezeler sunulur. Genelde akşam yemeklerinde tercih edilir.
Tarif için; Biberli dana eti
Dana bifteği ile hazırlanan dana sote, krema ve mantar ile harmanlanır. Jülyen bir şekilde doğranan etler, unla birlikte sotelenir. Ortalama 1 saatte hazırlanır.
Tarif için; Kremalı dana sote
Kemikli dana kaburga ile hazırlanan bu yemek, kekik, biberiye ve sarımsak ile marine edilir. Marine edilen dana kaburga, fırında pişirilerek yumuşak bir hale getirilir. Yanında baby patates ve farklı sebzelerle birlikte sunulabilir.
Tarif için; Fırında marineli dana kaburga
Dananın nuar bölümüyle hazırlanan rosto, genellikle patates püresi ve garnitürle birlikte sunulur. Et mühürlenmeden önce, kekikli sarımsaklı marine sosuyla harmanlanır. Sosun içinde 1-2 saat bekletilen dana eti, önce tavada mühürlenir, ardından fırında 1 saat pişirilir. Narlı sos, dana rostoya çok yakışan soslardan biridir.
Tarif için; Dana rosto
Sinirsiz ve yağsız bir et türü olan nuar, yağlı tavada kızartılır ve ince ince dilimlenir. Porsiyonu yaklaşık 195 kalori olan beşamelli nuar, ortalama 40 dakikada hazırlanır. Beşamel sosla birlikte sunulur.
Tarif için; Beşamelli dana nuar
Dana etinin en çok tüketilen bölümlerinden biri de bonfiledir. Bonfile, soğan, zeytinyağı ve baharatlarla marine edilerek bir gece buzdolabında bekletilir. Ertesin gün sebzelerle birlikte fırında 40 dakika pişirilir. İsteğe göre fırın yerine tavada mühürlemeyi de tercih edebilirsiniz.
Tarif için; Patatesli dana bonfile
Şunlara da göz atın;