Evde doğal ve katkısız tereyağı yapmak sandığınızdan çok daha kolaydır. Sadece süt kaymağı ya da krema kullanarak, birkaç basit adımla taze, mis kokulu tereyağı hazırlayabilirsiniz. Üstelik yapım süreci oldukça keyifli ve sonuçta elde edeceğiniz bir lezzettir. Sağlıklı, doğal ve ekonomik bir alternatif olan ev yapımı tereyağı sofranıza bambaşka bir tat katacak.
Malzemeler:
Kaymağı Hazırlama (Eğer çiğ sütten yapıyorsanız):
Çiğ sütü geniş bir tencereye koyun, kaynatın ve soğumaya bırakın. Üzerinde oluşan kaymağı (krema) bir kaba toplayın. Birkaç gün bu işlemi tekrar edip yeterli miktarda kaymak toplayabilirsiniz.
Çırpma (Tereyağı ayırma):
Kaymağı veya süt kremasını cam kaseye alın. Mikserle veya mutfak robotuyla yüksek devirde çırpmaya başlayın. İlk başta krema gibi olur, çırpmaya devam ettikçe yağ ve ayran birbirinden ayrılır. Katı sarımsı yağ parçaları oluşmaya başlar, işte bu tereyağıdır.
Süzme ve Yıkama:
Yağı süzgeçle alın, altındaki sıvı kısmı (ayran) dökmeyin, içilebilir! Tereyağını soğuk suyla birkaç kez yıkayarak içindeki ayran kalıntılarını temizleyin (bozulmayı önler). Elinizle yoğurarak içindeki suyu da çıkartın.
Şekil Verme ve Saklama:
Yağa şekil verin (ister top, ister kalıpla). Cam kavanozda veya streç filmle sarılı şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın: