Kalan Sushi Ne Kadar Dayanır?

Sushi, dünya çapında oldukça popüler olan geleneksel bir Japon mutfağı türüdür. Fazla sushi yaptıysanız ya da fazla sipariş verdiyseniz kalan sushi ne kadar dayanır merak ediyor olabilirsiniz. İşte, kalan sushi ne kadar dayanır:
Kalan Sushi Ne Kadar Dayanır?
12 Temmuz 2023, 15:46

Sushi, dünya çapında oldukça popüler olan geleneksel bir Japon mutfağı türüdür. Çoğu insan suşiyi çiğ balıkla ilişkilendirse de, çeşitli pişmiş deniz ürünleriyle de yapılabilir. Diğer malzemeler arasında sebzeler ve kurutulmuş deniz yosununa (nori olarak bilinir) sarılmış sirkeli pirinç bulunur. İster evde suşi yaptınız, ister dışarıda yemek yediniz, artıklarınız olabilir. Ancak suşiyi başka bir zamanda yemek için güvenli olacak şekilde nasıl saklayabilirsiniz? Bu yazıda, suşinin ne kadar dayanabileceğini, onu saklamanın en iyi yollarını ve bozulma belirtilerinin nasıl belirleneceğini kapsar.

Sushi Glutensiz Mi?

Suşi Bozulmadan Önce Ne Kadar Dayanabilir?

Suşinizdeki ana bileşenler, genel raf ömrünü ve saklama yönergelerini belirleyecektir. Genel olarak, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), artıkların oda sıcaklığında 2 saatten fazla ve dışarıda yemek yiyorsanız ve sıcaklık 32 C'nin üzerindeyse 1 saatten fazla tutulmamasını önerir. Bu kılavuz, hem sashimi gibi çiğ suşi hem de tempura veya California rolls gibi pişmiş suşi için geçerlidir. Bununla birlikte, suşiyi buzdolabında saklarken ABD Tarım Bakanlığı (USDA), çiğ balık ve kabuklu deniz hayvanlarının 1-2 gün, ancak pişirildiğinde 3-4 gün buzdolabında saklanabileceğini tavsiye ediyor. Amaç, gıda kaynaklı hastalık riskinizi artıran hızlı bakteri üremesini önlemek için suşiyi belirli sıcaklıklardan uzak tutmaktır.

Sushi Türü Oda Sıcaklığında Saklama Buzdolabında Saklama

  1. Ham (örn. sashimi) 2 saate kadar 1–2 gün
  2. Pişmiş (örn. yılan balığı, California ruloları) 2 saate kadar 3–4 gün

inari

Artık Sushi Nasıl Güvenli Bir Şekilde Saklanır?

Çiğ balık ve deniz ürünleri - suşi dahil - FDA'nın çiğ balık ve deniz ürünlerinin saklanmasına ilişkin yönergelerine göre plastik sargı, folyo veya nem geçirmez kağıda sıkıca sarılmalı ve buzdolabında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Alternatif olarak, nemi ve bakteri üremesini azaltan hava geçirmez bir kapta saklayabilirsiniz. İyi kapanmayan kaplardan kaçının çünkü bunlar bakteri üremesine veya gıda bozulmalarına neden olabilir. Çiğ ve pişmiş suşiyi sırasıyla 2 ve 4 güne kadar soğutun. Suşi, daha uzun süre saklanması için dondurulabilir; ancak, ürünün kalitesinden ödün verilebilir.


Sushide Bozulma Belirtileri

İşte suşi yemeğinizin bozulup bozulmadığını anlamak için duyularınızı kullanmanın bazı yolları:

  1. Koku: Bakterilerin etkisi suşinin bozulmasına ve hoş olmayan bir koku yaymasına neden olabilir. Sushiyi buzdolabında sakladıysanız, yemeden önce keskin kokular için kokladığınızdan emin olun.
  2. Donuk Görünüm: Soğutucu suşinin tadı ve dokusu hafifçe değişebilse de, suşide önemli renk değişiklikleri veya küf gibi diğer bozulma belirtileri olup olmadığını görsel olarak inceleyin.
  3. Yapışkan: Yiyecekler, özellikle pirinç kötüye gittiğinde, genellikle balçık geliştirirler. Artıklarınızda sümük görür veya hissederseniz, sushiyi atın.

Sushi Çeşitleri Nelerdir? Japon Usulü 15 Sushi Çeşidi

Bozulmuş Sushi Yemenin Riskleri

Sushi ve sashimi gibi çiğ balık ve deniz ürünlerinin, insanlara bulaşabilen ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilen parazitler ve bakteriler içerme olasılığı daha yüksektir. Anisakidoz - bağırsak larva enfeksiyonu - Japonya'da suşi ile ilişkili gıda kaynaklı yaygın bir hastalıktır, suşi ise Amerika Birleşik Devletleri'ndeki salmonella salgınlarıyla ilişkilendirilmiştir. Bireysel semptomlar değişebilse de, gıda kaynaklı bir hastalığın en yaygın semptomları ishal, kusma, mide bulantısı ve mide kramplarıdır.

Gıda zehirlenmesi vakaları, özellikle küçük çocuklar, yaşlı yetişkinler, hamileler ve belirli sağlık sorunları olanlar gibi komplikasyon riski yüksek olan kişiler arasında şiddetli olabilir. Gıda kaynaklı hastalık riskine ek olarak suşi, büyük miktarlarda beyne, bağırsaklara ve böbreklere zarar verebilecek zehirli bir ağır metal olan cıva kaynağı olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Sushi glütensiz mi?
  2. Sushi çeşitleri nelerdir?
  3. İstanbul sushi mekanları 
  4. Masterchef sushi tarifleri

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo