Kadınlarda Fibromiyalji Neden Olur?

Fibromiyalji, özellikle son yıllarda yaygınlaşan bir hastalıktır. Holistik Tıp hekimi Uzm. Dr. Dinçer Erdinç, kadınlarda fibromiyalji görülmesinin nedenlerini anlattı.
Kadınlarda Fibromiyalji Neden Olur?
14 Şubat 2024, 11:15

Fibromiyalji, giderek yaygınlaşan kronik ağrı sendromudur. Özellikle son yıllarda hızlı bir artış gösteren bu hastalık, genelde tıbbi tahlillerde kendini belli etmez. Bu yüzden ''Hayalet hastalık'' olarak da tanımlanır. Hastaların büyük çoğunluğu kadınlardan oluştuğu için, hastalığın altında yatan sebeplere dikkat etmek gerekir. Yaşam kalitesini düşüren bu hastalık, kas ağrıları, yorgunluk, zihinsel bulanıklık ve uyku bozukluklarını da beraberinde getirir. Kas ve yumuşak dokuda oluşan ağrılar, vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilir. Zaman zaman şişlik, hassasiyet ve sertlik gözlemlenebilir. 

fibromiyalji

Kadınlarda Fibromiyalji Nedenleri

Fibromiyalji tam olarak anlaşılamayan bir hastalık olduğu için, belirgin bir nedeni yoktur. Ancak yaygın olarak görülen nedenler şu şekildedir;

  1. Genetik: Aile öyküsünde fibromiyalji öyküsü olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.
  2. Travma ve stres: Bazı durumlarda şiddetli stres ve yaşanan travmatik olaylar fibromiyaljiyi tetikleyebilir ve semptomları kötüleştirebilir. 
  3. Sinir sistemi bozuklukları: Fibromiyalji, sinir sistemi fonksiyonlarındaki bozukluklardan kaynaklanabilir. Vücut ağrısı ve hassasiyet, sinir sistemi ile ilişkilendirilebilir.

Fibromiyalji ile birlikte vücut ağrıları, uykusuzluk, yorgunluk, bağırsak sorunları, anksiyete bozukluğu, duygusal hassasiyet ve zihinsel odaklanmada zorluklar görülebilir. Fibromiyalji tedavisi için, kişiye özel analize dayalı bütüncül bir yaklaşım izlenmelidir. Bu hastalıktan muzdarip olan kadınların genellikle mükemmelliyetçi insanlar olduğu gözlemlenmiştir. Bu yüzden iyileşebilmeleri için hem fiziksel, hem de ruhsal olarak üç boyutlu bir değerlendirme yapılmalı ve kişiye özel olarak tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Fibromiyalji belirtileri nelerdir?
  2. Fibromiyalji hastaları nasıl beslenmeli?
  3. Omuz ağrısına ne iyi gelir?
  4. Siyatik ağrı nasıl geçer?
  5. Eklem ağrılarına ne iyi gelir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo