Ihlamur ve çayının sağlığa faydaları büyük ölçüde bitki besinlerinin, flavonoidlerin ve diğer terletici maddelerin yüksek konsantrasyonundan kaynaklanmaktadır. Bu eşsiz organik bileşik karışımı, ıhlamuru güvenilir bitki çaylarından biri haline getirmiştir. Ihlamur çayı geleneksel Anadolu Halk Hekimliği’nde binlerce yıldır kullanılmaktadır. Peki, ıhlamur çayı ne işe yarar ve nasıl yapılır? İşte, ıhlamur çayı tarifi ve faydaları:
Ihlamur Çayının Faydaları Nelerdir?
- Yatıştırıcı özellikleri ile zihinsel stresi ve kaygıyı azalttığı bilindiğinden anksiyete ile mücadelede yardımcıdır.
- Ruh hali değişimlerinden veya açıklanamayan kronik stresten muzdaripseniz ıhlamur çayının hormon seviyeleriniz üzerinde küçük bir etkisi vardır hem beden hem de zihin için rahatlamayı sağlar.
- Kronik hastalıkları önler. Antioksidan (kuersetin ve kaempferol) içeriği yüksektir. Bu antioksidan bileşikler serbest radikalleri ortadan kaldırır, hücresel solunumun zararlı yan ürünlerini sisteminizden temizler ve kronik hastalıkları önleyerek genel sağlığı iyileştirir.
- Vücudu detoksifiye eder. Ihlamur çayında bulunan çok faydalı bir p-kumarik asit bileşiği terlemeyi tetikleyerek vücuttan toksinleri, aşırı tuzlar, yağlar, su ve yabancı maddeleri atmaya yardımcı olur.
- Ateşi olan bireylerde terlemeyi tetikleyerek ateşin daha hızlı düşmesini sağlar ve organ sistemlerinde kalıcı hasarı önleyebilir.
- Soğuk algınlığı ve gribi azaltır. Ateşi düşürmek için terlemeyi uyarmanın yanı sıra ağız ve solunum yolu boyunca, burun tıkanıklığını azaltmak, boğaz ağrısı, öksürük ve tahrişe neden olan iltihaplı ve şişmiş zarlar gibi diğer hastalık belirtilerini giderir.
- İyi bir bağışıklık güçlendiricidir.
- İltihabı azaltır. Baş ağrısı ve artrit, gut gibi iltihaplı durumlardan muzdarip olanlar için ıhlamur çayı bu ağrılı, şişliğe sebebiyet veren semptomları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
- Solunum yollarındaki iltihaplanmayı azalttığı gibi kan basıncını düşürmeye ve kan damarlarındaki iltihaplanmayı gidermeye yardımcı olur.
- Sindirimi iyileştirebilir. Mide bulantısı, şişkinlik, kabızlık veya kramp çekiyorsanız 1 fincan ıhlamur çayı midenizi yatıştırabilir.
- Ihlamurda bulunan bileşikler ve kimyasallar sindirim rahatsızlığını azaltabilir ve yiyeceklerin uygun şekilde sindirilmesi ve atılmasını düzenleyebilir.
Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır?
1-2 çay kaşığı kurutulmuş yaprak ve çiçeği bir bardakta kaynar su ilavesiyle 5-10 dk demlendirin. Demlerken üzerinin kapalı olduğundan emin olun. Hazır olduğunda ıhlamuru çıkarın ve isteğe bağlı olarak limon ve/veya bal ekleyin. Biraz soğumasını bekleyip, için.
Ihlamur Çayı Günde Kaç Bardak İçilmeli?
Ihlamur çayının faydalarından yararlanmak için, günde 2 fincan içmek yeterlidir. Özellikle yatmadan 1 saat önce içilen ıhlamur çayı vücudunuzu rahatlatır ve uykuya dalış süresini kısaltır. Aşırı tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için, günde 3 fincandan fazla tüketilmemelidir.
Ihlamur Uyku Yapar Mı?
Ihlamurun en bilinen özelliği sakinleştirici etkidisidir. Bu sayede sinirleri yatıştırarak uyku bozukluklarını giderir. Stres ve kaygıyı da azaltır. Bu nedenle uyumadan 1 saat önce ıhlamur içmek, daha konforlu uyumanızı ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
Ihlamur Çayının Sakıncaları Nelerdir?
Ihlamur gibi çiçeklere alerjisi olanlar içmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Günde 3 fincandan fazla içmekten kaçınılmalıdır. Hamile veya emziren kadınlar için uygun değildir. Kalp rahatsızlığı olanlarda, kullanılan ilaçlarla etkileşime girebileceğinden içimi sakıncalıdır. Yine kalp hastalığı öyküsü olanlar ıhlamur kullanmamalıdır. Çaylarda veya diğer kullanımlar için günde 2 ila 4 gramdan fazla ıhlamur tüketilmemelidir.
Şunlara da göz atın;
- Karanfil çayının faydaları nelerdir?
- Hibiskus çayı nasıl yapılır?
- Zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır?
- Rezene çayının faydaları nelerdir?
- Kombu çayı nasıl yapılır?