İncir ve hurma, benzer beslenme profillerine sahip tatlı meyvelerdir., ancak incir kalsiyum açısından daha yüksektir ve hurma, yağ açısından daha düşük ve daha tatlıdır. Ayrıca farklı dokuları vardır. İncirler çıtır çıtır ve hurma yapışkandır.
İncir ve hurma, hem atıştırması kolay hem de genellikle kuru olarak yendiği için oldukça benzer görünebilir. Bazı özellikleri paylaşsalar da, bu meyvelerin çok benzersiz farklılıkları da vardır. Bu yazıda, incir ve hurma arasındaki temel benzerlikleri ve farklılıkları araştırıyor.
İncir ve hurma tatlı ve lifli olsa da tamamen farklı iki bitkidir.
Hurma, hurma ağacının (Phoenix dactylifera) meyvesidir, incir ise incir ağacından (Ficus carica) hasat edilir. Geleneksel olarak Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yetiştirilen hurma, bugün dünyanın birçok tropik bölgesinde yetiştirilmektedir. Çok sayıda çeşidi mevcut olsa da popüler türler arasında Medjool ve Deglet Nour bulunur.
İncirin anavatanı Orta Doğu olmakla birlikte geleneksel olarak Batı Asya ve Akdeniz'de de yetiştirilmiştir. Teknik olarak incirler, incir eşekarısı tarafından özel bir tozlaşma işlemi gerektiren ters çevrilmiş çiçeklerdir.
Her iki meyve de taze veya kurutulmuş olarak yenilebilir, ancak mevsimsel olarak taze bulundukları süre kısa olduğundan dolayı ya da farklı bölgelerde yetiştiklerinden ötürü satılanların çoğu kurudur.
İncir ve hurma farklı bitkilerden gelse de beslenme profilleri birbirine benzer. Kurutulmuş meyvelerden 100 gram porsiyon aşağıdaki besinleri sağlar:
İncir | Hurma | |
Kalori | 249 | 282 |
Karbonhidrat | 64 gram | 75 gram |
Şeker | 48 gram | 63 gram |
Lif | 10 gram | 8 gram |
Yağ | 1 gram | 0.4 gram |
Protein | 3 gram | 2,5 gram |
Potasyum | Günlük Miktarın %14'ü | Günlük Miktarın %14'ü |
Magnezyum | Günlük Miktarın %16'sı | Günlük Miktarın %14'ü |
Kalsiyum | Günlük Miktarın %20'si | Günlük Miktarın %3'ü |
Gördüğünüz gibi, bu meyveler çok benzer kalori içeriğine sahiptir. Porsiyon başına hurma, incirden biraz daha fazla karbonhidrat ve daha az yağ sağlar.
Her ikisi de mükemmel bir diyet lifi kaynağı ve potasyum ve magnezyum gibi diğer önemli besinlerdir. 100 gramlık bir porsiyon incir, günlük kalsiyum ihtiyacınızın etkileyici bir şekilde %20'sini karşılar.
Aynı şekilde, vücudunuzdaki zararlı serbest radikallerle savaşan ve bu meyvelerin bilinen sağlık yararlarının çoğuna katkıda bulunabilen iyi bir antioksidan kaynağıdır.
Hurma ve incir ilk bakışta benzer görünse de, daha yakından incelendiğinde görünüm ve dokularındaki farklılıklar ortaya çıkar. Çeşitliliğe bağlı olarak, taze incir altın sarısı ila koyu mor renkte olabilirken, kurutulmuş hurma genellikle kırmızımsı bir alt tonla koyu kahverengidir.
Hurma yumurta şeklinde ve buruşuktur, biraz büyük bir kuru üzümü andırır, incir ise daha yuvarlak ve dolgundur. Kuru hurma ayrıca kuru incirden çok daha yapışkan olma eğilimindedir.
Diğer bir önemli fark, ağızda bıraktıkları histir. İncirin içinde, hurmaların çekirdeksiz ve pürüzsüz etinden farklı olarak çıtır çıtır bir doku ekleyen yüzlerce minik çekirdek bulunur.
Her iki meyve de tatlı olsa da, hurma incirden önemli ölçüde daha tatlıdır ve %30'dan fazla şeker içerir. Aslında, Medjool gibi bazı hurma çeşitleri neredeyse karamele benzer bir tada sahiptir. Bu arada, incirlerin meyvelerinkine benzer bir tada sahip olduğunu görebilirsiniz. Bununla birlikte, her iki meyve de tatlılıkla dolup taşan lezzetli bir atıştırmalıktır.
Şunlara da göz atın;