Balık ve kabuklu deniz ürünleri, diyetinize değerli vitaminler, mineraller ve yağlar eklemenin kolay bir yoludur ve kırmızı et ve kümes hayvanlarına kaliteli bir protein alternatifidir. Haftada iki kez tüketilmesi önerilen balık, sağlık açısından faydalı omega 3 yağları ile doludur. Ancak bazı balıklar daha fazla vitamin içerirken, bazıları sağlık açısından riskli cıva içerir. Bu yüzden balık tüketirken hangi türlere ağırlık vereceğine dikkat etmelisiniz. İşte, BBC'nin haberine göre en sağlıklı balık türleri;
Somon çok yönlüdür ve vücudun kendi başına üretemediği omega-3 yağ asidinin en iyi kaynaklarından biridir. Somon ayrıca protein açısından da zengindir, sadece 200 gramı yaklaşık 47g protein sağlar. Çiftlik somonu, Norveç somonu gibi farklı türlere ayrılan bu balık, çeşitli yöntemlerle hazırlanabilir.
Bakınız; Somon tarifleri
Uskumru sağlıklı yağlar, protein ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve tiroid fonksiyonu için önemli olan selenyum açısından zengindir. Uskumruyu taze, konserve veya tütsülenmiş olarak satın alabilirsiniz ancak somon gibi, tütsüleme işleminin neden olduğu yüksek nitrat içeriği nedeniyle çok fazla tütsülenmiş uskumru yememeye dikkat edin.
Bakınız; Uskumru nasıl pişirilir?
Morina balığı, protein açısından zengindir ve nasıl pişirdiğinize bağlı olarak yağ oranı düşüktür. Enerji, sinir sistemi ve potansiyel olarak depresyonu önlemeye yardımcı olmak için gereken B12 vitamini açısından iyi bir kaynaktır. İzlanda, Norveç ve Labrador gibi soğuk denizlerde yaşayan bu balık, ne yazık ki Türkiye'de yaşamadığı için bulunmuyor.
Bakınız; Morina balığı nedir?
Hem çiftliklerde, hem de denizlerde yetiştirilen alabalık, genellikle soğuk ve tatlı sularda yaşar. Bu yüzden Karadeniz ve Ege'nin kuzeyinde farklı alabalık türlerine rastlamak mümkündür. İyi bir B12 vitamini kaynağı olan alabalık, aynı zamanda D vitamini için de mükemmel bir kaynaktır. 150 gr pişmiş alabalık, günlük D vitamini ihtiyacının tamamını karşılar. Yağlı bir balık türü olduğu için, omega 3 yağları bakımından da zengindir.
Bakınız; Alabalık nasıl pişirilir?
Karadeniz ve Kuzey Ege'de sıkça bulunan sardalya, sığ sularda yaşar. Ağustos-Ekim aylarında tüketilen bu balık, aynı zamanda dondurulmuş veya konserve olarak satın alınabilir. B3, B12 vitamini, çinko, demir ve selenyum bakımından zengin olan sardalya balığı, ızgara veya buğulama olarak pişirilebilir.
Bakınız; Sardalya tarifleri
Ülkemizde genellikle dondurulmuş olarak satılan yengeç, dünya mutfaklarında önemli bir yere sahiptir. Özellikle Nisan-Kasım ayları arasında tüketilen yengeçlerin yağ oranı düşük, protein oranı ise yüksektir. Ek olarak B12 vitamini ve bakır bakımından da son derece zengindir.
Bakınız; Yengeç nasıl pişirilir?
Ülkemizde en çok Karadeniz'de bulunan mezgit balığı, aynı zamanda Marmara, Akdeniz ve Ege'de de yetişir. Mezgit balığı, kaliteli ve yağsız bir protein kaynağıdır. Kas gelişimi ve onarımı için mükemmel bir besindir. Omega-3 açısından zengin olan mezgit, kalp ve damar sağlığını destekler. Yağ oranı düşük olduğu için kolay sindirilir ve mideyi yormaz.
Bakınız; Mezgit nasıl pişirilir?
Atlantik ve Hint Okyanusu'nda yaşayan ton balığı, ülkemizde de görülen bir balık türüdür. Taze veya konserve olarak tüketilen ton balığı, mükemmel bir protein kaynağıdır. Ancak ton balığının cıva seviyelerine dikkat etmek gerekir. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların ton balığı tüketmesi önerilmeyebilir. 100 gr ton balığı B12 vitamini ve selenyum ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu karşılar.
Bakınız; Ton balığı ile neler yapılır?
Ülkemizde en çok Marmara Denizi'nde bulunan midyeler, protein bakımından zengindir. Midye, düşük kalorili bir deniz ürünü olmasının yanı sıra vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Fosfor ve magnezyum gibi mineraller, kemik sağlığını destekler ve enerji metabolizmasını düzenler. Ancak midyenin doğru bir şekilde temizlenmesi ve pişirilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde midye, gıda zehirlenmelerine yol açabilir.
Bakınız; Midye çeşitleri nelerdir?
Karidesler, protein açısından zengin, düşük kalorili, düşük yağlı bir deniz ürünüdür. Yıl boyunca taze veya dondurulmuş bir şekilde satın alınabilen karidesler, hem küçük, hem de büyük olmak üzere farklı boyutlara sahiptir. Karideslerin kolesterol açısından yüksek olduğu konusunda endişeler vardı ancak doymuş yağ açısından düşük oldukları için haftada bir kez tüketilebilir. Diğer kabuklu deniz canlıları gibi karides de B vitamini, bakır, magnezyum ve selenyum içerir ve aynı zamanda iyi bir çinko kaynağıdır.
Bakınız; Karidesli tarifler
Şunlara da göz atın;