Esmer şeker, tat ve renk için melasın bulunduğu beyaz şekerden daha az rafine edilmiş bir versiyonudur. Pişmiş ürünlere göre daha fazla nem kazandıran esmer şeker, daha koyu bir renk, daha rengin bir tat ve daha yumuşak bir dokuya sahiptir. Evde esmer şeker yapmak oldukça kolaydır ve sadece iki malzemeye ihtiyacınız vardır: beyaz şeker ve pekmez. Esmer şeker, beyaz şekere pekmez eklenerek yapılır, çünkü pekmez şeker kamışının doğal bir yan ürünüdür ve esmer şekerin karakteristik rengini ve tadını sağlar.
Malzemeler;
Yapılışı: Beyaz şekeri bir kaseye koyun ve üzerine pekmezi ekleyin. Bir çatal veya kaşık kullanarak pekmezi şekere iyice yedirin. İlk başta pekmez topaklanabilir, ama karıştırmaya devam ettikçe şekerle homojen bir şekilde birleşir. Karışım, hazır esmer şekerle aynı kıvama geldiğinde işlem tamamdır. Daha yoğun bir esmer şeker istiyorsanız pekmez miktarını artırabilirsiniz.
Hafif esmer şeker için 1 tatlı kaşığı pekmez yeterlidir. Daha koyu ve yoğun bir esmer şeker için 2 tatlı kaşığı pekmez kullanabilirsiniz. Hemen kullanmadığınız esmer şekeri hava geçirmez bir kapta saklayabilirsiniz.
Pekmez yerine ne kullanılır;
Şunlara da göz atın;