Taşkırangiller familyasına ait bir bitki olan frenk üzümü, Batı Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yetiştirilir. Orta anadolu'nun yüksek kesimlerinde yetişen frenk üzümü, salkımlı minik yuvarlak meyvelere sahiptir. Yaz aylarında olgunlaşan ve meyve veren frenk üzümünün sarı, kırmızı ve siah olmak üzere farklı çeşitleri mevcuttur. Tatlı yapımında da kullanılan bu meyve, sade bir şekilde tüketilebilir. Peki, frenk üzümü ne işe yarar? İşte, frenk üzümünün faydaları ve kullanımı:
Frenk Üzümünün Faydaları Nelerdir?
Frenk Üzümü Nerede Yetişir?
Frenk üzümü, kuru ve rutubetli toprakları sevmez. Ülkemizde en çok Bursa, Rize ve Muş'ta yetiştirilen frenk üzümü, Karadeniz sahillerinde de yetiştirilir. Son yıllarda talep arttığı için Tokat, Amasya, Gümüşhane, Konya ve Uşak'ta frenk üzümü bahçeleri kurulmaya başlamıştır. Çok zahmetli olmadığı için yetiştirilmesi yaygınlaşmaya başlamıştır.
Frenk Üzümü Nasıl Tüketilir?
Frenk üzümü lezzetli bir meyve olduğu için sade bir şekilde tüketilebilir. Ancak tatlı yapımında kullanımı da oldukça yaygındır. Özellikle pastanın daha şık görünmesini sağlamak amacıyla da kullanılır. Bunun dışında frenk üzümü sirkesi ve frenk üzümü reçeli hazır olarak marketlerden veya online alışveriş sitelerinden temin edilebilir.
Frenk Üzümünün Zararları Nelerdir?
Frenk üzümü sağlık açısından çok faydalı olsa da, aşırı tüketilmesi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Özellikle frenk üzümünden yapılan yağın aşırı tüketilmesi, yumuşak dışkı, ishal ve bağırsaklarda gaz problemlerine neden olabilir.
Önemli Not: Frenk üzümü kan pıhtılaşmasını yavaşlattığı için, ameliyat öncesinde tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmez. Kronik rahatsızlığı olan kişiler, düzenli ilaç kullananlar, hamileler ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, frenk üzümünü tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;