Yirmi yıl önce açıldığından bu yana, Yeni İskandinav Mutfağı'nın icadıyla tanınan Kopenhag restoranı, en son 2021'de olmak üzere Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde beş kez zirveye yerleşti.
Ancak, arı polenli ren geyiği beyin muhallebisinden ayva ve istiridye karamelli fermente pirinç dondurmasına kadar yerel olarak toplanan malzemelere dayalı yemekler servis ettikten yıllar sonra, şef René Redzepi'nin üç Michelin yıldızlı girişimi, restoran bölümünü bir dönüm noktasına getirecek. 2024'ün sonunda kapanacak. Ertesi yıl, Noma 3.0 adı verilen "dev bir laboratuvar" olarak yeniden doğacak.
Restoran web sitesinde yaptığı açıklamada, "Gıda inovasyonu çalışmalarına ve yeni tatların geliştirilmesine adanmış, çabalarımızın meyvelerini her zamankinden daha geniş bir şekilde paylaşacak öncü bir test mutfağı olacak" dedi.
"Hedefimiz, gıda alanında çığır açan çalışmalara adanmış kalıcı bir organizasyon yaratmak, ama aynı zamanda öğrenebileceğiniz, risk alabileceğiniz ve büyüyebileceğiniz bir restoran ekibinin temelini yeniden tanımlamaktır!" diye ekledi.
Eski restoran, ara sıra pop-up veya sezonda konukları ağırlamaya devam edeceğini söyledi.
Noma 3.0, sektördeki pek çok kişinin ağır darbe aldığı son iki yıldır planlama aşamasında. Redzepi, 2021'de Dünyanın En İyi Restoranı ödülünü aldıktan sonra, "Pandemi bize bir şey öğrettiyse, o da hayallerimizin ne kadar kırılgan olabileceği, bu sektörün ne kadar inanılmaz meşakkatli ve zor olabileceğidir."
O zaman Noma'nın yön değişikliğine işaret ederek, ekibin "son bir buçuk yılı bir şeyin hayalini kurarak geçirdiğini. Şimdi gidip onu inşa edeceğiz" dedi.