Chia tohumu, Meksika'ya özgü nane familyasından çiçekli bir bitkinin yenilebilir tohumlarıdır. Ortalama 2 mm çapa sahip olan bu tohumlar, siyah, beyaz ve gri renkli olabilir. Son yıllarda çok popüler olan chia tohumu, özellikle diyet listelerine eklenmesiyle bilinir. Yemeklerin içinde kullanılan bu tohumlar, A vitamini, omega 3 ve kalsiyum bakımından zengindir. İşte, diyet dostu chia tohumuyla yapabileceğiniz 10 farklı tarif:
Yalnızca 6 malzemeden oluşan bu puding, ananas aromasıyla zenginleştirilmiştir. Yapımında yulaflı bisküvi ve vanilya kullanılır. Ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Böğürtlen, akçaağaç şurubu ve yulaf ile hazırlanan chia bar, ara öğün olarak tüketilebilir. Kalori değerini azaltmak için beyaz un yerine pirinç unu tercih edilebilir.
Ay çekirdeği, kabak çekirdeği, chia tohumu ve buğday unu ile hazırlanan tuzlu bisküviler, düşük kalorisiyle ara öğünlerde tüketilir. Uzun süre tokluk hissi verir.
Pikan cevizi, kuru üzüm ve chia tohumu ile hazırlanan turtalar, küçük porsiyonlar halinde sunulur. Buzdolabında dinlendirildikten sonra akçaağaç şurubu gezdirilerek servis edilir.
Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım tarafından verilen chialı limonlu pankek tarifi, hızlı ve doyurucu kahvaltı tarifleri arayanlar için idealdir. 20 dakikada hazırlanır.
Domates, maydanoz ve biber ile hazırlanan bu salata, sos ile zenginleştirilir. Özellikle yaz aylarında hafif beslenmek isteyenler için idealdir. İsteğe göre yemeklerin yanında da sunulabilir.
Tavuk göğsü ve chia tohumu ile hazırlanan bu yemek, protein bakımından zengindir. İsteğe göre keten tohumu ekleyerek daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.
Şef Şehnaz Doğan ve Dyt. Arzu Menekşe'nin chia tohumlu yaprak sarma tarifini mutlaka deneyin. Dilerseniz tarif defterinize de kaydedebilirsiniz.
Yoğurt, kuru hurma ve badem ile hazırlanan bu tarif, özellikle diyette sağlıklı beslenmek isteyenler için sunulur. Düşük kalorili olmasının yanı sıra uzun süre tokluk hissi verir.
Laktozsuz süt ve elmalı iç harç ile hazırlanan bu puding, hafifliği ile herkesi kendine hayran bırakır. Şeker yerine bal ve kuru üzüm kullanılır.
Şunlara da göz atın;