Cheesecake, kahvenin yanında sunulan, limon, frambuaz, çikolata gibi farklı soslarla zenginleştirilen hafif ve nefis bir tatlıdır. Anavatanı New York olarak düşünülse de, aslında Yunanistan'ın Samos adasından dünyaya yayılmıştır. Cheesecake yapımında mascarpone peyniri, krema, labne peyniri ve yumurta kullanılır. Tabanı ise tereyağı ve yulaflı bisküvi karışımından oluşur. Ancak hem hazırlama, hem de pişirme aşamalarında yapılan bazı yanlışlar, cheesecake'in üzerinin çatlamasına, fırından çıktıktan sonra sönmesine ve lezzetinin azalmasına neden olur. Tam da bu yüzden, mükemmel kıvamlı bir cheesecake hazırlamak için bilmeniz gereken püf noktalarını yazımızda paylaştık.
Cheesecake'in ana malzemesi peynirdir. Orijinalinde mascarpone peyniri kullanılsa da, Türk usulü cheesecake'ler genellikle labne peyniri ile hazırlanır. Kullanacağınız peynirin miktarını iyi ayarlamanız gerekir. Örneğin 23 cm'lik bir kalıp için 800-900 gram labne peyniri kullanmanız daha iyi bir kıvam elde etmenizi sağlar.
Farklı ülkelerde kullanılan peynirlerin yağ oranları, labneye göre daha düşüktür. Labne daha yağlı ve sıvı kıvamlı olduğu için, kullanacağınız peynirin suyunu süzerek kıvamını dengeleyebilirsiniz.
Kurabiye, tart gibi tariflerde soğuk malzemeler kullanılırken, cheesecake malzemeleri mutlaka oda sıcaklığında bekletilmiş olmalıdır. Bu sayede çırpma aşamasında malzemeler homojen bir şekilde karışır.
Cheesecake, borcam veya tepside pişmeye uygun değildir. Hem tam kıvamında pişmesi, hem de kalıptan çıkarma işleminin kolay olması için, mutlaka kelepçeli kalıp kullanın.
Cheesecake'in eşit pişmesi için, fırını önceden ısıtın. Fırını yüksek sıcaklıklarda ısıttıktan sonra, pişirme işlemine geçerken dereceyi mutlaka düşürün. Cheesecake'in ideal pişme derecesi 120-150 derece arasındadır.
Cheesecake malzemelerini çok fazla çırpmak, kekin içinde hava kalmasına neden olur. Bu da cheesecake'in üzerinde çatlak oluşmasına yol açar. Emeklerinizin boşa gitmemesi için, malzemeler karıştığında çırpma işlemini bırakın.
Fırını sık sık açmak veya kekin pişip pişmediğini kontrol etmek için çatal batırmak, cheesecake'te büyük çatlaklara yol açar. Üstelik cheesecake'e bıçak gibi kalın bir şey batırdığınız takdirde, fırından çıktığı gibi sönmeye başlayacaktır. Bu yüzden pişip pişmediğini fırın camından kontrol edin. Üzeri altın sarısı bir renk aldıysa, fırını açın ve kabı dikkatlice sallayın. Ortası yumuşaksa, pişirme işlemi bitmiş demektir.
Tatlıyı fırından çıkardıktan sonra, bıçağı tatlı ve kalıp arasında geçirin. Bu sayede cheesecake'in kalıba yapışmasını önleyebilirsiniz. Ancak cheesecake tamamen soğumadan kalıbından çıkarmayın. İlk aşamada kelepçeyi gevşetmek daha doğru olacaktır.
Cheesecake, buzdolabında bekledikçe daha lezzetli bir kıvam alır. Bu yüzden oda sıcaklığına gelen tatlıyı en az 6 saat, mümkünse 24 saat buzdolabında dinlendirin.
Pişen cheesecake'i oda sıcaklığında soğumaya bırakırken sosunu hazırlayın. Sos ılıklaştığında tatlının üzerine dökün ve spatula yardımıyla her tarafına yayın.
Şunlara da göz atın;