Bozuk Mantar Nasıl Anlaşılır, Zehirler Mi?

Mantar bozuk mu nasıl anlaşılır? Bozuk mantar zehirler mi? Mantar, ne kadar sürede bozulur? İşte, mantarın bozuk olup olmadığını anlamanızı sağlayacak ipuçları:
Bozuk Mantar Nasıl Anlaşılır, Zehirler Mi?
24 Nisan 2024, 21:46

İçeriğinde birçok mineral barındıran, antioksidan ve protein bakımından zengin olan mantar, en lezzetli tariflerin içerisinde kullanılır. Besin değeri yüksek olan mantar, farklı türlere sahiptir. Bu türlerden bazıları yemek için uygun olsa da, bazıları zehirli olduğu için kesinlikle tüketilmemelidir. Buzdolabında muhafaza edilen mantar, birkaç gün içerisinde tüketilmezse büzüşmeye başlar. Böylece bozulmaya başladığının ilk belirtilerini verir. Peki, mantarın bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır? İşte, bozuk mantarı tespit etmek için kullanabileceğiniz yöntemler;

Dilerseniz, mantarlı tarifler sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.


Bozuk Mantar Nasıl Anlaşılır?

  1. Pörsümüş ve kurumuş mantar:


Öncelikle mantarın bozulduğunu gösteren ilk ipucu pörsümeler ve büzüşmelerdir. Sapı ve şapkası kurumuş, büzüşmüş veya buruşmuş mantarlar bozulmaya başlamış demektir. Bu yüzden tüketilmesi önerilmez. Mantar diri duruyorsa, henüz bozulmamıştır.


  1. Mantarın rengi:


Mantarın rengi, bozulup bozulmadığını gösteren en önemli ipuçlarından biridir. Mantarın renk değiştirmeye başlaması, üzerinde çürük, siyah ve kahverengi noktalar olması bozulduğunu gösterir. Özellikle mantarın şapkasında kararmalar meydana geldiyse, bozulma başlamış demektir.


  1. Mantarın dokusu:


Mantarın dokusu sümüklenmeye başladıysa, kesinlikle tüketilmemelidir. Yapışkan, sümüksü kaplama mantarın lezzetini ve besin değerini kaybettiğini gösterir. Bu nedenle tüketilmesi sakıncalıdır.


  1. Mantarın kokusu:


Taze mantarlar toprak ve hafif tatlı bir kokuya sahiptir. Eğer mantar balık gibi keskin veya ekşi bir kokuya sahipse bozulduğu kolaylıkla anlaşılabilir. Bazı mantar türleri bozulduğunda amonyak gibi kokmaya başlar.


Kültür Mantarının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Tüm bu belirtilerin dışında kültür mantarı bozulmaya başladığında sulanır ve yumuşar. Olması gerektiğinden daha yumuşak ve sulu kültür mantarları bozulmuş demektir.


İstiridye Mantarının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

İstiridye mantarı beyaz ve krem rengi tonlarında bir mantar çeşididir. Şapkası ve sapları diri olan istiridye mantarı, taze demektir. Ancak saplarının içi boşalan ve yapraklarına dokunduğunuzda ufalanan istiridye mantarı tazeliğini kaybetmiş ve bozulmaya başlamıştır.


Mantar Kaç Günde Bozulur?

  1. Bütün ve taze bir şekilde alınan mantarlar, buzdolabında muhafaza edilir. Markette geçirdiği süre tam olarak bilinmediği için, 1-2 gün içinde bozulmalar başlayabilir. Eğer mantarın taze olduğundan eminseniz, 3-4 gün içerisinde tüketmeye özen gösterin.
  2. Dilimlenmiş mantarların bozulma süresi, diğerlerine göre daha kısadır. Dilimlenmiş mantarlar 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir.
  3. Pişmiş mantarlar, buzdolabında kapalı bir şekilde 3 gün saklanabilir. Pişmiş mantarları 2 gün içerisinde kullanmaya özen gösterin. Gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için, pişmiş mantarı 74 derece sıcaklığında tekrar pişirebilirsiniz. Ancak 2. kez pişirme işleminden geçen mantarı tekrar buzdolabına koymayın.
  4. Donmuş mantarlar, derin dondurucuda veya buzlukta 8 ile 12 ay arası saklanabilir. Bu süreçte mantarın hava almayan poşetlerde olmasına özen gösterin.


Önemli Not: Bozuk mantarları tüketmek gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Eğer mantarda bozulma belirtileri varsa veya bozulduğundan şüpheleniyorsanız, kesinlikle tüketmeyin ve sağlığınızı riske atmayın.


Şunlara da göz atın;

  1. Zehirli mantar nasıl anlaşılır?
  2. Mantar neden kararır?
  3. Mantar nasıl temizlenir?
  4. Mantar nasıl saklanır?
  5. Evde istiridye mantarı nasıl yetiştirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo