Bariatrik cerrahi sonrası bir sene boyunca midenizin yeni işleyiş biçimine vücudunuzu alıştırmanız ve buna uygun olarak beslenme düzeninizi organize etmeniz gereklidir. Her bireyin metabolizma ve vücut toleransı birbirinden farklı olabileceğinden dolayı tarifleri hazırlarken tüketemediğiniz ürünlere dikkat etmelisiniz.
Beslenmenizde proteninin yeri çok önemlidir. Proteinler vücudunuzun yapı taşı olan amino asitlerden meydana gelirler. Vücudunuzun sentezleyemediği esansiyel amino asitleri (9 adet esansiyel amino asit vardır) protein kaynağı olan gıdalardan almanız gereklidir. Günlük eslenmenizi protein yönünden zengin, yağ ve karbonhidrat bakımından bünyenizi yormayacak ve günlük almanız gereken oranları aşmayacak şekilde planlayın.
Günlük beslenmenizde 3 ana öğün ve aralarda 2 öğün olarak düzenleme yapabilirsiniz. Toplam almanız gereken kalori miktarını bu öğünlere bölün. Ameliyattan sonraki süreçte ilk haftalarda günlük 400-600 kalori civarında, sonrasında ise en fazla 900-1000 kalori alacak şekilde beslenmeniz gerekir. Elbette bu konuda süreci takip eden doktorunuzun önerisi her zaman önceliklidir.
Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Ameliyat kararı aldığınızda hayatınızdaki en büyük kararlardan birini almış oluyorsunuz. Yaşam tarzınızı tamamıyla değiştirmeniz anlamına gelen bu heyecan verici karar ile mutfağınızda da değişiklikler yapmanız gerekir. Öncelikle mutfağınızdaki hazır gıdalar, yüksek şeker ve yağ içeren atıştırmalıklar artık sizin ilgi alanınız dışında kalmalıdır. Hazır gıdalarda kullanılan yüksek şeker oranına sahip şuruplar kan şekerinizi anlık olarak yükselteceğinden hem fiziksel olarak sizin için zararlıdır hem de ruh halinizde dengesizlik yaratır.
Buzdolabınızdan Çıkması Gereken Besinler
Buzdolabınızda Bulunması Gereken Besinler
Mutfağınızda hızlı ve kolay yemek yapabilmeniz ve ihtiyaçlarınıza yönelik bulunması faydalı olacak bazı mutfak ekipmanları ise;
Bunların yanı sıra, kilerinizde bulunmasını tavsiye edebileceğim bazı gıda ürünleri;
Protein açısından zengin ve tüketebileceğiniz bazı gıdalar;
Bariatrik Beslenme Önerileri
Bariatik Cerrahi Sonrası Beslenmede 5 Aşama
Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün açık sıvılar ile beslenmeniz gerekir. Doktor kontrolünde hastanede alacağınız besinler dışında alabileceğiniz sıvılar akışkan, yoğun olmayan ve çoğunlukla protein değeri olan sıvılar olmalıdır.
Balık Suyu Tarifi
Malzemeler: 1 yk zeytinyağı, 1 orta boy soğan, ince piyazlık doğranmış, 1 defne yaprağı, 10-15 maydanoz sapı, 5-10 adet tane karabiber, 500g-1kg arası balık kemiği (mezgit, dil, levrek vb. - iyi temizlenmiş), 1/4 limon suyu, 1.5 litre su.
Yapılışı: Bir tencereye zeytinyağını koyun. İçerisine soğan, defne yaprağı, maydanoz ve karabiberi ekleyin. Balık kemikleri ve limon suyunu ekleyip kapağını kapatın. 5 dakika boyunca renk almadan pişirin. Suyu ekleyin ve bir taşım kaynatın. Kaynama noktasına gelince altını kısın ve 20 dakika pişirin. Ardından tel süzgeç veya tülbent yardımı ile süzün.
Yeşil Smoothie Tarifi
Vücudunuza faydalı ve aynı zamanda serinletici içecekler yazın hem sindiriminize yardımcı olacak hem de ara öğünlerinize güzel bir alternatif olacaktır.
Süper yiyecek olarak kabul edilen ıspanak, iyi bir A, C ve K vitamini deposu olmakla birlikte yüksek oranda lif, kalsiyum ve demir içerir. Keten tohumu ise iyi bir Omega-3 ve lif kaynağıdır, antioksidan özellikler taşır.
Malzemeler: 120g doğranmış kuzu ıspanak, yaprak kısımları (1/2 demet), 1 Granny Smith yeşil elma, irice doğranmış, 1 muz, 1/2 demet maydanoz, 1 yemek kaşığı keten tohumu.
Yapılışı: Tüm malzemeleri mutfak robotu veya içecek robotuna koyup püre haline getirin. İçine az miktarda su ekleyerek kıvamını ayarlayın. Buz ile servis edin ve sevdiklerinizle paylaşın.
Çilek Soslu Naneli Cheesecake
Malzemeler: 90 gram yağsız labne peyniri, 60 gr. yağsız tuzsuz lor peyniri, 2 yemek kaşığı diyabetik şeker, 1 yemek kaşığı taze nane. Çilek sos için; 4 yemek kaşığı dilimlenmiş çilek, 2 yemek kaşığı su, 1/2 yemek kaşığı diyabetik şeker, 1/2 çay kaşığı balzamik sirke.
Yapılışı: Tüm kek malzemelerini mutfak robotunda püre haline gelinceye kadar karıştırın. 2 adet sufle kabını streç film kaplayın ve karışımı kapların içerisine dökün. Kekleri en az 2 saat buzdolabında bekletin. Bir küçük sos tenceresine, sos malzemelerini koyun ve kaynama derecesine getirin. Ardından ocağın altını kısın ve 10 dakika boyunca ağır ağır pişirin. Çilekler yumuşayıp sos yoğunlaşmaya başladığında ateşten alın. Dolapta beklettiğiniz cheesecakelerin üzerine dökün ve 2 saat daha dolapta bekletin. Servis etmek için streç film ile cheesecakeleri, sufle kabından çıkarın ve tabağa alın.
Kuru Domates ve Hardal Soslu Tavuk Külbastı
Malzemeler: 70 gr. tavuk göğsü, 1 diş sarımsak, 2 dilim kuru domates, 1 çay kaşığı hardal, 1 yemek kaşığı yağsız süt, 1/2 çay bardağı tavuk suyu, yulaf kepeği ya da karabuğday unu.
Yapılışı: Tavuk göğsünü iyice dövün. İki tarafını karabiber ve tuz ile çeşnilendirin. Çok ince bir şekilde unla kaplayın. Yapılmaz tavada tavuğun iki yüzeyini de ikişer dakika pişirin. Aynı tavada ince kıyılmış sarımsak, doğranmış kuru domates ve hardalı soteleyin. Ardından süt ve tavuk suyunu ekleyin. Kısık ateşte kaynama noktası altında tutarak sosu çektirin. Sos kıvam aldığında içerisine tavuğu ekleyin. İyice sosunu yedirin ve servis edin.
Beslenme önerilerini kalıcı bir hale getirin.
Merve İŞERİ UZUNOĞLU