Airfreyer'lar son dönemde az yağ ile pişirmek isteyenlerin tercihi ve popülaritesi hem Türkiye'de hem dünyada hızla artıyor. Havalı fritözler, az yağ içeren veya hiç yağ içermeyen yiyeceklerde "kızarmış bir yüzey" oluşturmak için sıcak havayı verimli bir şekilde dolaştıran cihazlar. BBC Good Food ekibi de Airfryer'ları mercek altına aldı... Good Food ekibinin Airfryer almak isteyenlere dönük önerileri var. Birlikte bakalım. (Bu makalenin ardından airfyer tarifleri başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz)
Airfryer'lar boyut ve çok yönlülük açısından farklılık gösteriyor. Bu nedenle BBC ekibi araştırmanızı yaparken aşağıdakileri göz önüne alabileceğinizi söylüyor:
Örneğin sadece cips pişirmek içindaha sağlıklı ve verimli bir yöntem istiyorsanız, özellik anlamında aramanızı daraltabilir ve ana işlevini iyi yapan bir makine ile tasarruf edebilirsiniz. BBC Good Food ekibi bu noktada şu ipucunu paylaşmış: "Kesilmiş patatesleri kızartmadan önce kısmen kaynatmanızı gerektirecek olanlara dikkat edin - sahip olmaya değer hava fritözleri cipsleri kendi başlarına tamamen pişirebilmelidir"
Good Food ekibinin Airfryer satın alırken göz önüne alınabilecek önerileri ise şöyle:
Manuel veya dijital: En basit hava fritözleri, zamanı ve sıcaklığı ayarlamak için manuel düğmelerle birlikte gelir. Bunu ayarlamak için düğmelere bastığınız ve kalan süreyi dijital olarak görebileceğiniz dijital bir sürümü tercih edebilirsiniz. Önceden ayarlanmış programların seçiminde kendi sıcaklığınızı ve ne kadar süre pişireceğinizi mi seçmek istersiniz, yoksa tüm bunları makineye mi bırakmayı tercih edersiniz? Fritözlerin bazılarında önceden ayarlanmış program olabilir.
Hız: Good Food ekibinin test ettiği makinelerde cips pişirme süreleri 17 ila 30 dakika arasında değişmiş. Bu nedenle hız da tercihte göz önünde bulundurulabilir. Good Food ekibi, "Bazı modellerin ön ısıtmaya ihtiyacı vardır, ancak yalnızca birkaç dakika (bir fırından çok daha az )" yorumunu yapıyor
Boyut: Kapasite büyük ölçüde değişiklik gösterdiğinden her zaman boyutu kontrol edin. Daha büyük illa her zaman daha iyidir diye bir kural yok. Bazıları mutfak yüzeyinde daha fazla yer kaplar. Örneğin bir dolapta saklayacaksanız boyutlarına bakın, bazıları mutfağınız için oldukça büyük olabilir.
Şeffaf kapak veya iç ışık: Bazı modellerde şeffaf bir kapak bulunur, böylece içeri bakıp iyice kızardığını kontrol edebilirsiniz. Diğerlerinde, makineyi durdurup kontrol etmek için sepeti açmanız gerekir. Şeffaf olanlar, daha pahalı makinelerde bulunan bir özellik olma eğilimindedir, bu nedenle bunun sizin için ne kadar önemli olduğuna karar vermeniz gerekir.
Sallama: Çoğu fritözde, cipslerinizi pişirmenin yarısında sallamanız gerekir. Bazı fritözlerde yiyecekleri sizin için çevirecek akıllı cihazlar bulunur. Yine, bunlar daha pahalı modeller olma eğilimindedir, ancak bu, akşam yemeğinizi kendi kendine pişirmeye bırakmayı isteyip istemediğinizi göz önünde bulundurmanız gereken bir faktör olabilir.
Temizlik: Kullandıktan sonra sepeti ve tavayı yıkamanız gerekecektir. Bazıları elde yıkanmalı, bazıları ise bulaşık makinesinde yıkanabilir. (Makinenin ana parçaları sadece bir bezle silinmelidir.)
Fiyat: Hava fritözlerinin fiyatları büyük ölçüde değişiklik gösterir.