Ülkemizde en çok tüketilen ekmek çeşidi klasik ekmektir. Ana malzemeleri beyaz un, ılık su, süt ve instant mayadır. Sofraların baş tacı olan klasik ekmeğin hazırlama süresi 15, pişirme süresi ise 30 dakikadır.
Fırınlarda hazırlanan ve en fazla satılan ekmek çeşitlerinden biri de somun ekmektir. Somun ekmek yapımında beyaz un ve yaş maya kullanılır. Tava ekmeği olarak da bilinen somun ekmeğin en önemli özelliği, üzüm pekmezi ile tatlandırılmasıdır.
Evde zahmetsiz bir şekilde ekmek yapmak isteyenler için nefis bir önerimiz var. Püf noktaları ve detaylı anlatımıyla kolay ekmek tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Hazırlaması yalnızca 15 dakika olan kolay ekmeğin pişirme süresi 30 dakikadır.
Ekmek yapımında kullanılan kuru maya, Avrupa ülkelerinde en çok tercih edilen maya çeşididir. Çözünmesi yaklaşık 15 dakika olan kuru maya, ekmeğe lezzet katar. Kuru mayalı ekmek, klasik ekmeklerden farklı olarak yuvarlak bir biçimde sunulur.
Ülkemizde en fazla kullanılan maya çeşitlerinden biri de yaş mayadır. %70'i sudan oluşan yaş maya, kısa sürede çözünür. Yaş mayalı ekmek, hafifliği ve lezzeti ile ön plana çıkan tariflerden biridir.
Ekmek, poğaça, çörek gibi hamur işi tariflerde maya kullanmaya alışkınız. Fakat maya kullanmak istemeyenler için de özel bir tarifimiz var. Ana malzemeleri un, süt, yağ ve kabartma tozu olan mayasız ekmek tarifi, yaklaşık 1 saat içinde sofralardaki yerini alır.
Uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen ekmek çeşidi, tam buğday unlu ekmektir. Ana malzemeleri tam buğday unu, süt, su ve yaş maya olan tam buğday unlu ekmeğin kalori değeri, diğer ekmek çeşitlerine göre daha düşüktür.
Ekşi maya yapımına da göz atın.