Hem gösterişli, hem oldukça lezzetli... Ramazan, bayram gelince internette tarifi en çok aranan tatlılar arasında şekerpare de yer alır? Peki, şekerpare tarifi nasıl yapılır? Bu makalemizde hem şekerpare adının nereden geldiğini hem videolu anlatımla adım adım tam kıvamında, tam ölçüsünde şekerpare tarifini bulabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım:
Şekerpare Hakkında
Şekerpare Türk mutfak kültüründe kendine has bir yere sahip ve Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar ulaşıyor. Genellikle bayram zamanlarında veya misafir ağırlarken sunulur. İsteğe göre içerisinde ufalanmış fındık parçaları da kullanılır. Şerbet ile hazırlandığı için şeker değeri yüksektir. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.
Şekerpare Adı Nereden Geliyor?
Peki, şekerpare adı nereden geliyor? Türk Dil Kurumu'na göre kelime (şekerpare), Farsça şeker + pāreden geliyor. Bazı kaynaklara göre 'şakar-būre (börek) veya 'şeker-pâre (parça) yani şeker böreği, şeker parçası gibi ifadelerden türemiş durumda.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre şekerparenin bugün kullanılan 2 anlamı var:
Bu arada Osmanlı Sarayı'nda Zehra Şehsuvar Hatun da Şekerpare Hatun olarak anılıyordu.
1 Porsiyon Şekerpare Kaç Kaloridir?
Çay saatlerinde sunabileceğiniz tarifler arıyorsanız, mutfakların vazgeçilmezi olan şerbetli tatlılara göz atabilirsiniz. Dilerseniz, kısa sürede hazırlanan ekmek tatlısı veya şam tatlısını da deneyebilirsiniz.
Şerbeti için
Üzeri için
Şekerpareyi Maraş dondurması veya kuşburnu şerbeti ile birlikte sunabilirsiniz.
Teşekkür ederiz.