Tam Ölçülü Şekerpare
11 Mart 2024

Hem gösterişli, hem oldukça lezzetli... Ramazan, bayram gelince internette tarifi en çok aranan tatlılar arasında şekerpare de yer alır? Peki, şekerpare tarifi nasıl yapılır? Bu makalemizde hem şekerpare adının nereden geldiğini hem videolu anlatımla adım adım tam kıvamında, tam ölçüsünde şekerpare tarifini bulabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım:

Şekerpare Hakkında

Şekerpare Türk mutfak kültüründe kendine has bir yere sahip ve Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar ulaşıyor. Genellikle bayram zamanlarında veya misafir ağırlarken sunulur. İsteğe göre içerisinde ufalanmış fındık parçaları da kullanılır. Şerbet ile hazırlandığı için şeker değeri yüksektir. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.

Şekerpare Adı Nereden Geliyor?

Peki, şekerpare adı nereden geliyor? Türk Dil Kurumu'na göre kelime (şekerpare), Farsça şeker + pāreden geliyor. Bazı kaynaklara göre 'şakar-būre (börek) veya 'şeker-pâre (parça) yani şeker böreği, şeker parçası gibi ifadelerden türemiş durumda.

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre şekerparenin bugün kullanılan 2 anlamı var:

  • Çok tatlı bir tür kayısı.
  • Un, şeker, yumurta, yağ vb. ile elde edilen hamurun ceviz büyüklüğünde parçalara ayırılıp ortasına fındık yerleştirdikten sonra fırında pişirilmesi ve üzerine şerbet dökülmesiyle hazırlanan bir tür tatlı.

Bu arada Osmanlı Sarayı'nda Zehra Şehsuvar Hatun da Şekerpare Hatun olarak anılıyordu.

1 Porsiyon Şekerpare Kaç Kaloridir?

  • Standart malzemelerle hazırlanan şekerparenin bir porsiyonu, yaklaşık 280 kaloridir. Bir porsiyonda 2 adet şekerpare bulunur. Karbonhidrat ve şeker değeri yüksek olduğu için, diyabet hastalarının küçük porsiyonlar tüketmesi tavsiye edilir.

Çay saatlerinde sunabileceğiniz tarifler arıyorsanız, mutfakların vazgeçilmezi olan şerbetli tatlılara göz atabilirsiniz. Dilerseniz, kısa sürede hazırlanan ekmek tatlısı veya  şam tatlısını da deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 15 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 8 Kişi Kaydetti
Tam Ölçülü Şekerpare için

Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 5 yemek kaşığı irmik
  • Bir tutam tuz
  • 1 paket vanilya
  • 250 g tereyağı
  • 2 yumurta
  • 4 su bardağı un

Şerbeti için

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Üzeri için

  • 1 kase bütün fındık içi
Tam Ölçülü Şekerpare

Nasıl Yapılır

Servis Önerisi

Şekerpareyi Maraş dondurması veya kuşburnu şerbeti ile birlikte sunabilirsiniz.

Püf Noktası
  • Tüm malzemeler bilhassa tereyağı oda sıcaklığında olmalıdır. Tereyağının tamamen erimesi ve dağılması için oda sıcaklığında olması oldukça önemlidir. 
  • Un, pudra şekeri gibi katı ve toz malzemeler elenmelidir. Ve hamur yoğrulduktan sonra kendine gelebilmesi için en az 15-20 dakika buzdolabında bekletilmelidir. 
  • Şerbet hazırlanırken içerisine birkaç damla limon damlatılmalıdır ve kıvamının güzel olması için kaynadıktan sonra altı kısılmalı ve üzerine kapak kapatılarak 15 dakika kaynatılmalıdır. Bu işlem hem şerbetin kıvamını arttıracaktır, hem de şerbetin şekerlenmesini önleyecektir.
  • Şekerparenin en önemli püf noktası şerbeti verme aşamasıdır. Şekerpareye şerbet verme işleminde şerbet ve şekerparenin sıcak olması gerekmektedir. İkisinin de ilk sıcağı çıktıktan sonra şerbetin verilmesi gerekmektedir. Böylece şekerpareler şerbeti tam ve eşit bir şekilde çekecektir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo