Balkız Tatlısı

Balkız Tatlısı
19 Temmuz 2024

Geleneksel lezzetlerden biri olan Balkız tatlısının eşsiz tarifini bugün sizlerle hazırlıyoruz. Özenle hazırlanan şerbetiyle ve irmik kaplamasıyla bilinen Balkız Tatlısı, her lokmasıyla damakta iz bırakıyor. Evde kolayca hazırlanabilen ve misafirlerinizi büyüleyecek bu tatlı, çay saatlerinize veya özel günlerinize tatlı bir dokunuş sağlıyor. Öğünlere tatlı bir son nokta eklemek için hemen Balkız tatlısını deneyin ve unutulmaz bir tatlı deneyimi yaşayın! İşte Balkız tatlısı için tarife geçebiliriz.

Kalburabastı tarifi için göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon balkız tatlısı kaç kaloridir?

Bir porsiyon balkız tatlısı 160 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 10 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Balkız Tatlısı için

Malzemeler

Hamuru için:

  • 125 gr tereyağ (Oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3.5 su bardağı un

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 4-5 damla limon suyu

Üzeri için:

  • 1 su bardağı irmik
Balkız Tatlısı

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle şerbet için bir tencereye su ve şekeri ilave edip kaynatmaya başlayın.
  2. Kaynayan şerbetin içerisine limon suyu ekleyin.
  3. Orta ateşte 5-10 dakika daha kaynattıktan sonra soğuması için bir kenara alın.
  4. Hamuru için yoğurma kabına un hariç tüm malzemeleri ilave edip karıştırın.
  5. Yavaş yavaş unu ilave edip yoğurmaya başlayın.
  6. Yoğurduğunuz hamuru ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
  7. Ardından tüm yüzeyini irmiğe bulayın.
  8. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
  9. Fırından çıkan balkız tatlısının üzerine soğuk şerbeti ilave edip şerbetin çekmesini bekleyin.
  10. Şerbetini çekip soğuyan balkız tatlısı servise hazır. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Dilerseniz üzerine toz antep fıstığı serperek servis edebilirsiniz.
  • Vanilyalı dondurma veya taze meyvelerle servis ederek tatlıya farklı bir lezzet katabilirsiniz.
Püf Noktası
  • Şerbeti kaynatırken, istenilen kıvama gelene kadar düşük ateşte kaynatın ve daha sonra soğuması için bir kenara alın.
  • İrmik kaplamayı tatlıya buladıktan sonra tatlıyı hafifçe bastırarak kaplayın, böylece irmik iyice yapışır ve tatlı daha sağlam bir yapıya sahip olur.
  • Balkız Tatlısı fırından çıktıktan sonra, üzerine şerbeti döküp tatlıyı dinlenmeye bırakın. Tatlı, şerbetini iyice çekmeli ve oda sıcaklığında dinlenmeye alınmalıdır. Böylece tatlı, hem lezzetini hem de kıvamını tam olarak alır.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo