Limonlu Cheesecake

Limonlu Cheesecake
07 Haziran 2024

Peynirli tatlılar arasında en popüler olan cheesecake'in geçmişi aslında çok eskiye dayanıyor. Şimdiki haliyle birebir aynı olmasa da cheesecake benzeri hamur tabanlı ve peynirli tatlılar ilk olarak Antik Yunan Dönemi'nde, Yunanistan'ın Sisam adasında yapılmış ve zamanla birçok değişime uğramıştır. Günümüzde yapılana en yakın hali ise 19. yüzyılda New York'lu bir çiftçinin yanlışlıkla krem peynir üretmesinden sonra ulaşıldığı düşünülmektedir. Bu yüzden cheesecake günümüzde Amerikalıların sahiplendiği bir tatlı olarak dünyaya yayılmıştır.

Cheesecake yapımında kullanılan ana malzemeler yulaflı bisküvi, labne ve limon sosudur. Çay saatlerinin en lezzetli eşlikçilerinden biri olan cheesecake'i buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Malzemeler hazırsa, limonlu cheesecake yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.

1 Porsiyon Limonlu Cheesecake Kaç Kalori?

Limonlu cheesecake'in bir porsiyonu, yaklaşık 510 kalori değerindedir.

Limonlu Cheesecake Nasıl Saklanır?

Limonlu cheesecake, üzeri açık bir şekilde kelepçeli kalıpta 1 gece dinlendirilmelidir. Ardından arta kalan cheesecake'i hava geçirmeyen saklama kaplarına koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. İçinde krema ve peynir kullanıldığı için kısa sürede tüketilmesi önerilir.

Farklı çeşitler denemek için çikolata soslu cheesecake, san sebastian cheesecake tariflerine göz atabilir, daha fazlasına cheesecake tarifleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat 20 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 10 Kişi Kaydetti
Limonlu Cheesecake için

Malzemeler

Tabanı için:

  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 300 gram yulaflı bisküvi
  • 7 yemek kaşığı tereyağı (110 gram eritilmiş)

İç harcı için:

  • 4 adet yumurta
  • 25 gram un
  • 200 gram krema
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 700 gram labne peyniri
  • 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 3.5 yemek kaşığı limon suyu

Limon sosu için:

  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 su bardağı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Limonlu Cheesecake

Nasıl Yapılır

  1. İlk olarak 24 cm'lik kelepçeli kek kalıbını yağlayın ve altına yağlı kağıt serin.
  2. Fırını 160 dereceye ayarlayın. Fırın tepsisine su konulacağı için, kalıbın dışını alüminyum folyo ile sarın.
  3. Yulaf bisküvileri rondoda toz haline gelene kadar çekin.
  4. Bisküvileri bir kabın içine alın. Üzerine eritilmiş tereyağı ve toz şekeri ekleyerek karıştırın.
  5. Bisküvili karışımı kalıbın içerisine alın ve kenarlara da gelecek şekilde kaşıkla düzeltin.
  6. Karışımı bu şekilde fırına atın ve 10 dakika pişirin. Ardından bisküvili tabanı fırından çıkartın ve fırın ısısını 150 dereceye düşürün.
  7. Bir kasede un, şeker ve labne peyniri çırpma teli ile çırpın. Mikser kullanacaksanız, düşük ayarda çalıştırın.
  8. Farklı bir kasede limon kabuğu, limon suyu ve kremayı karıştırın.
  9. Bu karışımı, labneli karışıma ekleyin ve spatula yardımıyla birbirine yedirin.
  10. Yumurtaları tek tek karışıma ilave edin.
  11. Yumurtaları ekledikten sonra tekrardan karıştırın. Hazırladığınız karışımı kelepçeli kalıba dökün.
  12. Kelepçeli kalıbın içine oturabileceği bir kap ayarlayın. Bu kalıbın içine 3 parmak kalınlığında su dökün ve fırına verin.
  13. Kalıbın içine su kaçmamasına dikkat edin. Tatlıyı 70 dakika fırında pişirin.
  14. 70 dakika sonunda fırını kapatın fakat kapağını açmayın. Kapağı kapalı bir şekilde tatlınızı 15 dakika dinlendirin.
  15. 15 dakika sonunda fırının kapağını yarım açın ve bu şekilde 20 dakika daha bekleyin.
  16. Cheesecake'i oda sıcaklığında soğutun. Ardından buzdolabında dinlendirin.
  17. Limon sosu için; Nişasta, limon suyu, toz şeker ve limon kabuğu rendesini sos tenceresine alın ve koyulaşana kadar karıştırın.
  18. Koyulaşan tatlıyı ocaktan alın ve içine tereyağı ekleyin. Tereyağını karıştırarak sosa yedirin.
  19. Hazırladığınız sosu soğutun. Limon sosu, soğuyan cheesecake'in üzerinde ilave edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Limonlu cheesecake tarifini, bir fincan cappuccino eşliğinde tüketebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Bisküvileri ufak parçalara ayrılana kadar rondodan geçirin.
  • Sosu hazırlarken kabarması için mutlaka mikser kullanın. Havasını söndürmemek için spatula ile alttan üste doğru karıştırın.
  • Fırın performansına göre pişirme süresi değişebilir. Bu yüzden mutlaka kontrollü bir şekilde pişirin. 
  • Bir gece buzdolabında dinlendirmeyi unutmayın.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo