Şakşuka

Şakşuka
30 Temmuz 2024

Akdeniz'in meşhur lezzetlerinden biri olan şakşuka, sebzelerin kavrulup üzerine sos dökülmesiyle hazırlanır.  Genellikle et ve balık yemeklerinin yanında meze olarak sunulan bu besin, Arap mutfaklarında da tüketilir. Yapımı yöreden yöreye değişse de, ana malzemeleri patlıcan, biber ve domatestir. Sindirim sistemini rahatlatmasının yanı sıra vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını da karşılar. Şakşuka nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, ev yapımı şakşuka tarifine geçebiliriz:

1 Porsiyon Şakşuka Kaç Kaloridir?

  • Sebzelerle harmanlanan şakşukanın bir porsiyonu, yaklaşık 65 kaloridir. Yağ miktarını azaltarak diyet listelerine de ekleyebilirsiniz.

Sağlıklı ve doyurucu olmasıyla bilinen sebzeli tarifler sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, akşam öğünlerinde sunabileceğiniz patlıcan oturtma tarifine göz atabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 15 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 10 Kişi Kaydetti
Şakşuka için

Malzemeler

  • 2 adet patlıcan
  • 3 adet patates 
  • 1 adet kabak 
  • 2 adet yeşil biber 
  • 3 diş sarımsak 
  • 3 adet domates
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 tutam şeker

Kızartmak için:

  • Ayçiçek yağı
Şakşuka

Nasıl Yapılır

  1. Bütün sebzeler iyice bol su ile yıkanır.
  2. Patlıcanların kabukları alacalı soyulur ve küp küp doğrandıktan sonra acı tatları gitsin diye tuzlu suya koyulur.
  3. Patateslerin kabukları soyulur ve küp küp doğranır. Fazla nişastasını suya bıraksın diye patateslerde suya koyulur. 
  4. Kabak ve biberlerde eşit boyutlarda doğranır. 
  5. Sıvıyağ kızınca sırayla kabaklar ve biberler kızartılır. 
  6. Patates ve patlıcanlar suyu süzüldükten sonra iyice kurulanır ve sonrasında sırayla kızartılırlar. 
  7. Fazla yağ için kızartılan sebzeler bir peçete üzerinde bekletilir. 
  8. Sosu için bir tavaya yağ koyulur. Domatesler rendelenir ya da küçük küçük doğranır. 
  9. Zeytinyağına sarımsaklar eklenir kavrulur ve ardından domatesler eklenir. 
  10. Baharatlarda eklendikten sonra birkaç dakika kaynatılır ve altı kapatılır.
  11. Kızartılan sebzeler birleştirilir ve sos üzerine dökülür.
  12. En üste ise ev yapımı yoğurt ilave edilir. Afiyet olsun. 
Püf Noktası
  • Tarif için gerekli olan patlıcanların, körpe ve çekirdeksiz olmasına özen gösterin.
  • Tarife başlamadan önce patlıcanları suda bekletmeyi ihmal etmeyin. Bu sayede acılıkları daha çabuk gidecektir.
  • Dilerseniz şakşukanın içerisine patates de ilave edebilirsiniz. Patatesleri kızartıp sosu dökmeden önce patlıcanlarla harmanlamak yeterli olacaktır.
  • Servis tabağına mutlaka kağıt havlu koyun ve sebzelerin yağını salmasını bekleyin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo