Şıhıl Mahşi

Şıhıl Mahşi
20 Ekim 2024

Hatay mutfağına özgü bir lezzet olan şıhıl mahşi, zeytinyağlı kabak dolmasının daha farklı hali. Güneydoğu'da çok sevilen şıhıl mahşi, kabakların oyulup kızartılmasıyla hazırlanıyor. Kabaklar iç harç ile doldurulduktan sonra ise fırına veriliyor. Yoğurtlu sos ile sunulan bu yemek, kalabalık sofraların da favorisi. Peki, şıhıl mahşi nasıl yapılır? Listedeki malzemeleri hazır ettiyseniz, şıhıl mahşi tarifi için detaylara geçebiliriz.

1 Porsiyon Şıhıl Mahşi Kaç Kalori?

  • Şıhıl mahşi tarifinin bir porsiyonu, yaklaşık 165 kaloridir. 

Alternatif olarak kinoalı enginar dolması ve kabak çiçeği dolması tarifi için detaylara geçebiliriz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 35 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Şıhıl Mahşi için

Malzemeler

  • 12 dolmalık kabak
  • 1 kg kıyma
  • 2 soğan
  • Yarım çay bardağı ayçiçeği
  • 50 gr haşlanmış nohut
  • 1 tutam maydanoz
  • 50 gr domates salçası
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 150 ml ayçiçeği yağı
Şıhıl Mahşi

Nasıl Yapılır

  1. Kabakların içini kaşıkla çıkarın. İçi boş kabakları ayçiçeği yağında kızartın. Kıymayı orta boy bir tencerede yarım çay bardağı ayçiçeği yağı ile kavurun.
  2. Soğanları küp doğrayıp salça ile birlikte ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Haşlanmış nohutları ilave edip karıştırın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  3. Kıyma soğuyunca maydanozu ekleyip harcı iyice karıştırın. Kabakların içine paylaştırın.
  4. Fırın tepsisine kabakları dizin. Salçayı su ile karıştırıp sos haline getirin ve tepsiye dökün.
  5. 180 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirin. İsteğe göre yoğurtla birlikte servis yapın. Afiyet olsun.
Püf Noktası
  • Kabakları kızarttıktan sonra kağıt havlu üzerinde bekleterek fazla yağını süzdürün.
  • Salçalı suya aroma katmak için bir tutam nane serpiştirebilirsiniz.
  • Şıhıl mahşi tarifinde kullanacağınız nohutları, bir gece önceden ıslatın.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo