Fırında Beşamel Soslu Karnabahar

Fırında Beşamel Soslu Karnabahar
26 Kasım 2024

Turpgiller familyasından olan karnabahar, bol vitaminli, çiçekleri etli bir sebzedir. Birçok kişi adını duyduğunda burun kıvırsa da, sağlık açısından faydaları saymakla bitmez. Folik asit, C vitamini ve fosfor bakımından zengin olan karnabahar, yağ yakıcı özelliği ile diyet listelerinin de vazgeçilmezidir. Sindirimi düzenleyen karnabahar, zihinsel gelişiminde en önemli destekçilerinden. Genellikle kızartma yapımında kullanılan bu sebzeyi, bu kez fırına atıyoruz. Beşamel sosu ile birleştirdiğimiz karnabaharları, kaşar peyniri ile zenginleştiriyoruz. Peki, fırında beşamel soslu karnabahar nasıl yapılır? Listedeki malzemeler hazırsa, gelin nefis mi nefis fırında beşamel soslu karnabahar yapımına başlayalım.

1 Porsiyon Fırında Beşamel Soslu Karnabahar Kaç Kalori?

  • Fırında beşamel soslu karnabaharın bir porsiyonu, yaklaşık 130 kaloridir. Diyet listelerine ekleyebilirsiniz.

Fırında beşamel soslu karnabaharı, ezogelin çorbası, avokadolu karides salatası veya fırın köfte ile birlikte sunabilirsiniz.

Alternatif olarak kıymalı karnabahar ve karnabahar kızartması tarifini de deneyebilirsiniz. Beşamel sos ile hazırlayabileceğiniz farklı tarifler arıyorsanız, nefis beşamelli nuar tarifine mutlaka göz atın.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 8 Kişi Kaydetti
Fırında Beşamel Soslu Karnabahar için

Malzemeler

  • 5 su bardağı sıcak su
  • 1 adet orta boy karnabahar
  • 1 yemek kaşığı un

Beşamel sos için:

  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1.5 su bardağı soğuk süt
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı muskat cevizi
  • 1/4 çay kaşığı karabiber

Üzeri için:

  • Küçük bir demet dereotu
  • 100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
Fırında Beşamel Soslu Karnabahar

Nasıl Yapılır

  1. Karnabaharların köklerini kesip çiçeklerine ayırın. Ayırdığınız karnabaharları bol su ile yıkadıktan sonra suyunu süzün.
  2. Derin bir tencere içerisine haşlama suyu koyun. Suyun içerisine un ve karnabaharları ekleyerek 10 dakika pişirin.
  3. Beşamel sos için; Küçük bir tavanın içerisinde tereyağını eritin. Üzerine unu ilave ederek 2-3 dakika kavurun.
  4. Karışımın içerisine yavaş yavaş soğuk süt ekleyin ve topaklanmaması için çırpın.
  5. Tuz, muskat cevizi ve karabiberi de ilave ederek beşamel sosu kıvam alıncaya kadar karıştırın.
  6. Haşlanan karnabaharları kevgir ile süzün ve ısıya dayanıklı bir fırın kabına veya tepsiye alın.
  7. Karnabaharları kabın içerisine yaydıktan sonra beşamel sosu üzerinde gezdirin.
  8. Kaşar peyniri de sosun üzerine serpiştirin. Fırını 180 dereceye ayarlayın ve ortalama 15 dakika pişirin.
  9. Fırından çıkarttığınız karnabaharları dereotu ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Püf Noktası
  • Beşamel sos yaparken unun iyice kavrulmasına dikkat edin. Un çiğ kalmayana kadar ve yanmamasına dikkat ederek kavurun.
  • Karnabaharların saplarını da küçük parçalar haline getirip kullanabilirsiniz.
  • Beşamel sosa sütü eklerken hızlıca çırpın ve topaklanmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Karnabaharları süzdürürken suyundan iyice arınmış olmasına dikkat etmelisiniz. 
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo