Türk Lokumu

Türk Lokumu
29 Nisan 2024

Lokum, Osmanlı'dan günümüze miras kalan lezzetlerden biridir. Özellikle Türk kahvesinin yanında ikram edilen lokum, su, toz şeker ve nişasta karışımından oluşur. Farklı tat ve aromalarda hazırlanan lokum, emek isteyen bir tatlıdır. Malzemeler hazırsa, misafir ağırlarken ikram edebileceğiniz ev yapımı Türk lokumu tarifi için detaylara geçebiliriz.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 10 dakika
Kaç Kişilik: 30 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Türk Lokumu için

Malzemeler

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 gr limon tuzu 
  • 1 su  bardağı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı krem tartar

Üzerini bulamak için:

  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı nişasta
Türk Lokumu

Nasıl Yapılır

  1. Geniş bir tencerenin içerisine toz şeker, su ve limon tuzunu ilave edip karıştırıp kaynamaya bırakın.
  2. Derin bir karıştırma kabının içerisine nişasta ve limon suyunu ilave edip nişasta eriyene kadar karıştıralım.
  3. kaynama noktasına gelen şerbetin üzerine nişastalı karışımı ilave edip çırpma teli yardımıyla sürekli karıştırın.
  4. Kaynamaya başlayıp kıvam alan lokum harcını kısık ateşte karıştırmaya devam edin.
  5. Kaynadıkça kıvamı koyulaşmaya başlayan lokum harcını 45 dakika kadar hiç durmadan karıştırarak pişirmeye devam edin.
  6. Tamamen kıvam alan ve rengi sarı bir hal alan lokumu kare bir borcama almadan önce borcamı biraz ıslatın ve lokumu içerisine dökün.
  7. Oda sıcaklığına gelen lokumun üzerini streçleyip buzdolabında 1 gece kadar bekletin.
  8. 1 gece kadar beklettiğiniz lokumu dilediğiniz boyutlarda kesin.
  9. Bir kasede pudra şekeri ve nişastayı karıştırıp lokumun üzerine bir miktar dökün ve borcamdan lokumları çıkarın.
  10. Lokumları kalan pudra şekerli karışıma bulayın.
  11. Lokumlarınız servise hazır. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Türk lokumunu, bir fincan Türk kahvesi eşliğinde servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Krem tartar lokumun daha sert ve kıvamlı olmasını sağlar. Eğer krem tartar kullanmazsanız, lokumunuz daha yumuşak kıvamda olacaktır.
  • Lokumu borcama dökmeden önce yapışmaması için borcamın zeminini mutlaka biraz ıslatın.
  • Lokumun içerisine file antep fıstığı ya da ceviz parçaları da ekleyebilirsiniz.

  • Limon suyu yerine gül suyu da kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo