Dut Sirkesi

Dut Sirkesi
14 Eylül 2021

Doğal bir antibiyotik olarak bilinen dut sirkesi, bağışıklığı güçlendiren bir besindir. Aynı zamanda balgam söktürücü ve öksürüğü azaltıcı etkileri de mevcuttur. Vücut direncini arttıran dut sirkesi, kanda iltihap varsa onun kurumasına yardımcı olur. Egzamaya ve cilt hastalıklarına karşı da doğal bir tedavi sunar. Peki, salata ve mezelerin içerisinde kullanabileceğiniz dut sirkesi nasıl yapılır? Listedeki malzemeler hazırsa, ev yapımı dut sirkesi tarifi için detaylara geçebiliriz.

İçinde dut olsun da ne olursa olsun diyenler için, ev yapımı dut pekmezi ve kolay karadut şurubu tarifini de buraya bırakıyoruz.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 10 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Dut Sirkesi için

Malzemeler

  • 1 kg karadut
  • 1 adet domates
  • 5-6 adet nohut
  • Yarım çay bardağı toz şeker
  • 1 dilim bayat ekmek
Dut Sirkesi

Nasıl Yapılır

  1. Tarife başlamadan önce dutları bol su ile yıkayın ve bir kavanozun içerisine koyun.
  2. Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyun. Ufak ufak küp şeklinde dilimleyin.
  3. Tülbenti kese şekline getirin. İçine bayat ekmek dilimlerini ekleyin ve ağzını bağlayın.
  4. Dutların üzerine nohutu, toz şekeri ve ekmek kesesini ilave edin. Ardından kavanozun ağzına kadar su ekleyin.
  5. Kavanozun ağzını temiz bir tülbent ile örtün ve karanlık bir yerde muhafaza edin. Beklettiğiniz alanın oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.
  6. Gün içinde birkaç kez olacak şekilde kavanozdaki malzemeleri tahta kaşıkla karıştırın.
  7. Bu işlemi 45-60 gün boyunca sürdürün. Sirke kıvam almaya başladığında tülbent yardımı ile süzün ve süzdüğünüz sirkeyi cam kavanozlarda serin bir yerde saklayın. Afiyet olsun.

Dut Sirkesi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Tarifte karadut yerine beyaz dut kullanabilirsiniz.
  2. Kavanozları sıcak su ile sterilize edin ve kurutun. Ardından sirkeyi kavanozlarda saklayabilirsiniz.
  3. Sirkeyi karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanın. Metal nesneler sirkenin kıvamını bozacaktır.
  4. Sirkeyi süzerken dibinde kalan tortuyu sirkeye eklemeyin. Akdi takdirde sirkeniz bulanık bir kıvam alacaktır.
  5. Sirke olduktan sonra, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo