Ekşili Akıtmalı Ufak Köfte

Ekşili Akıtmalı Ufak Köfte
10 Aralık 2020

Ekşili akıtmalı köfte, yaygın olarak İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nde tüketilen bir yemektir. İçinde et, köfte, nohut ve akıtma kullanılır. Malzemeleriniz hazırsa, sofralarınıza renk katacak ekşili akıtmalı ufak köfte nasıl yapılır görelim.

Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Ekşili Akıtmalı Ufak Köfte için

Malzemeler

Köfte için

  • 300 g çiğ köftelik et
  • 500 g simit (İnce bulgur)
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber

Akıtma içi için

  • 150 g az yağlı kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 tutam haspir
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Haşlama eti için

  • 400 g yağsız kuşbaşı et
  • Yarım su bardağı nohut
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 limon suyu veya sumak ekşisi
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ veya tereyağı
Ekşili Akıtmalı Ufak Köfte

Nasıl Yapılır

  1. Kuşbaşı eti tencereye alıp üzerine su ilave edin. Kaynamaya başladığında köpüğünü alın. Üzerine geceden ıslatılmış nohut, doğranmış kuru soğan ve tuz ilave edip orta ateşte pişirmeye devam edin. Pişmeye yakın salçaları ve sumak ekşisini ekleyin.
  2. Akıtma içi için orta yağlı kıymayı bir tavada yağını bırakıncaya kadar yarım fincan su ilave ederek pişirin. İçine ince kıyılmış soğan, tuz ve karabiberi ekleyin.
  3. Soğanların rengi dönünceye kadar pişirmeye devam edin. Soğuduktan sonra içine dövülmüş ceviz içi ve haspir ekleyip, donması için buzdolabına alın.
  4. Bir tepsi içine köftelik et, simit (İnce bulgur), ince kıyılmış kuru soğan, kırmızı pul biber, karabiber ve yeteri kadar tuzu ilave edin.
  5. Azar azar su ekleyerek sakızlanıncaya kadar 15-20 dakika yoğurun. Hazır hale gelen köftelerden ceviz büyüklüğünde parçalar alın. Avuç içinde işaret parmağının ucu ile içe doğru çukurlaştırın.
  6. Donmaya bıraktığınız kıymadan parçalar koparıp içine yerleştirin. Ağzı ıslatılan parmak uçlarınızın yardımı ile kapatıp, yuvarlak hale getirin.
  7. Kıyma bitince kalan köfteleri nohuttan biraz büyük olacak şekilde yuvarlayın. Bekletmeden bütün köfteleri, kaynayan su üzerindeki süzgece koyun. Ağzını kapatıp 15 dakika boyunca buharda pişirin.
  8. Pişmiş sıcak etin içine ince kıyılmış sarımsak ve sıcak köfteleri ekleyip karıştırın ve 1-2 dakika daha kaynatın.
  9. Üzerine ısıtılmış yağ ve nane ile 1 çay kaşığı karabiber ilave edip bekletmeden servis yapın. Afiyet olsun.

Dilerseniz, Gaziantep usulü ekşili köfte tarifine de göz atabilirsiniz.

Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo