Mersin Tantuni

Mersin Tantuni
19 Ekim 2022

Mersin yöresine özgün bir yemek olan tantuni, genellikle biftek ile hazırlanır. Ana malzemeleri et, lavaş ve baharat çeşitleridir. Yapımında sac tava kullanılır. Özellikle sokakta ve dış mekanlarda satılmasıyla bilinir. İsteğe göre yoğurtla birlikte servis edilebilir. Hazırsanız, evde tantuni tarifine başlayabiliriz.

1 Porsiyon Tantuni Kaç Kalori?

  • Bir porsiyon tantuni, yaklaşık 170 kaloridir. Lavaş ve ekmek kullanımına göre kalori değeri de��işebilir. Ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir.

Farklı kültürleri tanımak ve yeni tatlar keşfetmek için yöresel yemekler sayfamıza göz atabilirsiniz. İç anadolu'nun en sevilen lezzetleri arasında yer alan soğanlama tarifini de notlarınız arasına ekleyin.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 50 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 9 Kişi Kaydetti
Mersin Tantuni için

Malzemeler

  • 1 kg tantunilik kesilmiş biftek (Çok küçük doğranacak)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 kg soğan
  • 1’er çay kaşığı yenibahar, kimyon, pul biber, karabiber
  • Tuz
  • 1 demet maydanoz

Servis önerisi

  • Lavaş veya minyatür ekmek arasında servis yapabilirsiniz.
Mersin Tantuni

Nasıl Yapılır

  1. Sinir ve yağları alınmış eti kuşbaşı doğrayın ve satırla kıyın. Eti tencereye alıp az su ilave ederek haşlayın.
  2. Sacı ocağın üzerinde kızdırıp çok az sıvıyağ ile yağlayın. Eti sacın bir köşesine alın. Tahta spatula ile azar azar ortaya çekip kavurun.
  3. Üzerine çok az sıvıyağ gezdirin. Kırmızı toz biber ve tuz serpip karıştırın.
  4. Garnitür için, maydanozu temizleyip kıyın. Domatesi soyup küp küp doğrayın. Soğanı temizleyip piyazlık doğrayın. Soğana sumak ilave edip bir kapta karıştırın.
  5. Eti lavaşın üzerine şerit şeklinde yerleştirin. Garnitür malzemelerini etin kenarına yerleştirip sıkıca dürüm yapın. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Ev yapımı tantuniyi, kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Tarifte dinlenmiş et kullanmanız etin lezzetini arttıracaktır.
  • Kullanacağınız etin iyice parçalanmış olduğundan emin olun. Büyük parçaları mutlaka ufaltın.
  • Tantuniyi hazırlarken ara ara sacın üzerine su dökebilirsiniz. Bu işlem sacın çok ısınmasını önler ve ekmeğin daha kolay nemlenmesini sağlar.
  • Tarifte kullanacağınız ekmek veya lavaşı sacın üzerine bastırın. Böylece sosu içine çekmesini sağlayabilirsiniz.
  • Kullanacağınız baharatları kendi zevkinize göre zenginleştirin. Servis esnasında lavaşın içerisine limon sıkabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo