Beyti Kebap

Beyti Kebap
08 Mart 2024

Beyti bugün Türkiye'de en sevilen lezzetler arasında. Bu popüler yemeğin adı İstanbul'daki Beyti restoranının sahibi Beyti Güler'den geliyor. Bazı kaynaklara göre 1961'de İsviçre ziyaretinde kasap Möller'in et hazırlama yöntemini gördükten sonra kendi yemeğini oluşturmada ondan ilham almış. Beyti restoranın sitesinde şu bilgiler paylaşılıyor: Beyti Güler’in Babası 1940’lı yıllarda bakkalcılık ve fırıncılıkla geçimini sağlıyor. 1943’te zorlu savaş yıllarının ardından, 1945 yılında Beyti Bey ve babası Küçükçekmece’de küçük bir aile lokantası açıyorlar. 4 masa ve 16 sandalyelik bu lokanta kısa ürede 200 sandalyelik Beyti Güler Et Lokantası oluyor. 1948 yılında Burhan Felek’in Cumhuriyet Gazetesi’nde Beyti’den bahseden yazısı ile basınla tanışıyor. 1954 yılına gelindiğinde sandalye sayısı 400’ü buluyor..." Beyti Güler, belki de Türkiye’de “et”e ismini veren ilk ustalardan. Beyti restoranın 1945’lerde Küçükçekmece’de başlayan öyküsü ise bugün Florya’daki mekanda sürüyor. Biz de bu yazımızda Beyti tarifi nasıl yapılır sorusunun yanıtlarına bakıyoruz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Beyti Kebap için

Malzemeler

Malzemeler

  • 400 gr kuzu kıyması
  • 4~5 diş ezilmiş sarımsak
  • ¼ demet ince kıyılmış maydanoz
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • Tuz
  • İnce lavaş
  • Şiş

Domatesli sos için

  • 1 su bardağı domates püresi
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Maydanoz
Beyti Kebap

Nasıl Yapılır

  1. Kuzu kıymasını, sarımsakları,maydanozu, tuzu ve baharatları derin bir kapta yoğurun. Üzerini streç film ile kapatıp buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
  2. Elinizi ayçiçek yağı ile yağlayın veya su ile ıslatın. Etten, cevizden biraz daha büyük bezeler koparın. Şişe elinizle şekil vererek dizin.
  3. Izgarada veya önceden ısıttığınız fırının ızgara ayarında 180 derecede kızarıncaya kadar pişirin. Beytileri lavaşa sarın.
  4. Dilimleyerek servis tabağına alın. Servis tabağının ortasına bulgur pilavını ve yoğurdu alın.
  5. Sos için, gerekli malzemeleri sos tenceresine ekleyip 4-5 dakika pişirin. Hazırladığınız beytilerin üzerine gezdirip servis yapın.

 

Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo