Beyti bugün Türkiye'de en sevilen lezzetler arasında. Bu popüler yemeğin adı İstanbul'daki Beyti restoranının sahibi Beyti Güler'den geliyor. Bazı kaynaklara göre 1961'de İsviçre ziyaretinde kasap Möller'in et hazırlama yöntemini gördükten sonra kendi yemeğini oluşturmada ondan ilham almış. Beyti restoranın sitesinde şu bilgiler paylaşılıyor: Beyti Güler’in Babası 1940’lı yıllarda bakkalcılık ve fırıncılıkla geçimini sağlıyor. 1943’te zorlu savaş yıllarının ardından, 1945 yılında Beyti Bey ve babası Küçükçekmece’de küçük bir aile lokantası açıyorlar. 4 masa ve 16 sandalyelik bu lokanta kısa ürede 200 sandalyelik Beyti Güler Et Lokantası oluyor. 1948 yılında Burhan Felek’in Cumhuriyet Gazetesi’nde Beyti’den bahseden yazısı ile basınla tanışıyor. 1954 yılına gelindiğinde sandalye sayısı 400’ü buluyor..." Beyti Güler, belki de Türkiye’de “et”e ismini veren ilk ustalardan. Beyti restoranın 1945’lerde Küçükçekmece’de başlayan öyküsü ise bugün Florya’daki mekanda sürüyor. Biz de bu yazımızda Beyti tarifi nasıl yapılır sorusunun yanıtlarına bakıyoruz.
Malzemeler
Domatesli sos için
Teşekkür ederiz.