Mısır mutfağı, baklagil, sebze ve meyvelerden yararlanılan zengin bir mutfaktır. Mısır mutfağının temelini aish baladi olarak bilinen bir pide türü oluşturur. Anadolu mutfağıyla benzerlikler gösteren Mısır mutfağında, falafel, şavurma, humus, koşari, ful mudammes, kebap ve köfte türlerine yer verilir. Günümüzde en popüler peynir türlerinden biri olan domti, Mısır'ın ilk hanedanına kadar uzanır. Osmanlı, Filistin, Lübnan ve Suriye mutfaklarından etkilenmiş olan Mısır mutfağı, kendine özgü yemekleriyle de ön plana çıkar.
Mısır mutfak kültüründe en çok tavuk ve kuzu eti tüketilir. Et fiyatlarının yüksek olması ve dini kısıtlamalar nedeniyle vejetaryen beslenmeye ağırlık verenler de mevcuttur. Sığır eti az tüketilse de, sakatatlar Mısır şehirlerinde popüler bir fast food olarak kabul edilir. Mısır'ın kıyıda kalan bölgelerinde balık yemekleri ve deniz ürünleri yaygındır. Mısır mutfağının milli içeceği ise çaydır. Tatlı yapımında en çok bal, badem ve hurma kullanılır.
'Koushari, kushari' gibi isimlerle bilinen bu yemek, Mısır'ın ulusal yemeklerinden biridir. İlk kez 19. yüzyılda yapılan koşari, Orta Doğu, Hint ve İtalyan mutfağının birleşiminden oluşur. Makarna, mercimek ve pirinç ile hazırlanan bu yemek, sarımsak sirkesi, kızarmış soğan, nohut ve baharatlı sos ile zenginleştirilir. Bazı kaynaklarda yemeğin kökeninin İngiliz mutfağına dayandığı da söylenmektedir. Mısır'ın en sevilen tatlarından biri olan koşari, sokak lezzetleri arasında da önemli bir yere sahiptir.
Orijinal adı 'Hawawshi' olan bu yemek, kıyma, soğan, maydanoz ve biberin köfte haline getirilip pidenin içerisine eklenmesiyle hazırlanır. Kuzu sandviçi olarak da bilinen havavşi, genellikle turşuyla birlikte servis edilir. Havavşi yapımında çoğunlukla kuzu eti tercih edilir.
Fasulye, sarımsak, yağ ve limon suyu ile hazırlanan ful medames, Mısır'ın en popüler yemeklerinden biridir. Medames kelime olarak 'gömülü' anlamına gelir. Yemeğin pişirildiği kap, kömür veya kumun içerisine gömülür. Ardından pişirme işlemine geçilir. Hazırlanan ful medames, tahin, pastırma, domates sosu ve yumurta eşliğinde servis edilir.
Mısır mutfağının geleneksel ekmeği, aish baladidir. Mısır kültüründe kökeni çok eskiye dayanan bu ekmek, Mısırlıların hayatında oldukça önemli bir yere sahiptir. Aish 'hayat', baladi ise 'geleneksel' anlamına gelir.
Orta Doğu mutfağına ait bir yemek olan falafel, Lübnan mutfağı, İsrail ve Filistin'de sık sık tüketilir. Ülkemizde en çok Hatay mutfağında tüketilen falafel, nohut, sarımsak, kuru bakla, kişniş ile hazırlanır. Mısır mutfağında da tüketilen falafel, ara sıcak olarak servis edilir.
Sarımsak, kişniş, Hint keneviri yaprakları ve Afrika'da yetişen corchorus bitkisiyle hazırlanan mulukhiya, Mısır mutfağında sevilen bir yemektir.
Mısır mutfağında köfte ve kebaplar da sık sık tüketilir. Özellikle mumbar, en sevilen yemeklerden biridir. Bunun dışında kuzu, tavşan ve tavuk etinden hazırlanan kebaplar, akşam yemeğinde servis edilir.
Mısır'ın hemen her restoranında kadayıf tatlısına rastlamak mümkündür. Türk mutfağına özgü bir tatlı olan kadayıf, Mısır mutfağında büyük bir ilgi görür. Özellikle kadayıfla hazırlanan künefe tatlısı, yemeklerden sonra servis edilir. Künefenin yanı sıra revani (basbousa) ve baklava da Mısır mutfağında tüketilen Türk tatlılarıdır.
Mısır'ın geleneksel içeceğinin çay olduğu söyledik, ancak Mısır'da otantik kahvehaneler de çok popülerdir. Mısırdaki kahvehanelerde sunulan kahveler farklı aromalarla tatlandırılır. Özellikle ülkeye gelen yabancı turistler, aromalı kahvelerin tadına mutlaka bakar. Mısır'ın en meşhur kahvesi ise kakuleli kahvedir.
Şunlara da göz atın;