Yeşil çay ve siyah çayın, uyanıklığı artırmak ve kalp sağlığını korumak gibi benzer sağlık yararları vardır. Her ikisi de antioksidan bakımından yüksek olsa da bileşenlerinde bazı farklılıklar vardır. Çay dünyanın her yerindeki insanlar tarafından sevilmektedir.
Hem yeşil hem de siyah çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından yapılır. İkisi arasındaki en önemli fark siyah çayın oksitlenmesi, yeşil çayın ise oksitlenmemesidir. Siyah çay yapmak için yapraklar önce kıvrılır ve ardından oksidasyon sürecini tetiklemek için havaya maruz bırakılır. Bu reaksiyon, yaprakların koyu kahverengiye dönmesine neden olur ve tatların yoğunlaşmasını ve yoğunlaşmasını sağlar. Öte yandan yeşil çay oksidasyonu önlemek için işlenir ve dolayısıyla rengi siyah çaya göre çok daha hafiftir.
Yeşil ve siyah çay farklılık gösterse de aynı sağlık yararlarından bazılarını sağlayabilirler.
Hem yeşil hem de siyah çay, polifenol adı verilen bir grup koruyucu antioksidan bakımından zengindir. Özellikle polifenollerin bir alt grubu olan flavonoidleri içerirler. Ancak içerdikleri flavonoidlerin türü ve miktarı farklılık göstermektedir. Örneğin, yeşil çay çok daha yüksek miktarda epigallokateşin-3-gallat (EGCG) içerirken, siyah çay zengin bir theaflavin kaynağıdır.
Yeşil ve siyah çaydaki flavonoidlerin kalbinizi koruduğu düşünülmektedir.
Yeşil ve siyah çayın her ikisi de bilinen bir uyarıcı olan kafein içerir. Yeşil çay, siyah çaydan daha az kafein içerir - 230 ml'lik fincan başına yaklaşık 35 mg, aynı porsiyon siyah çay için ise 39-109 mg.
Kafein, inhibitör nörotransmiter adenosini bloke ederek sinir sisteminizi uyarır. Ayrıca dopamin ve serotonin gibi ruh halini iyileştiren nörotransmiterlerin salınmasına da yardımcı olur. Sonuç olarak kafein uyanıklığı, ruh halini, uyanıklığı, reaksiyon süresini ve kısa süreli hatırlamayı artırabilir.
Yeşil ve siyah çaylar ayrıca kahvede bulunmayan amino asit L-theanine'i de içerir. L-theaninin kan-beyin bariyerini geçtiği ve beyinde gama-aminobütirik asit (GABA) adı verilen, rahat ama uyanık bir durum sağlayan inhibitör bir nörotransmiterin salınımını tetiklediği düşünülmektedir.
Aynı zamanda ruh halini iyileştiren hormonlar olan dopamin ve serotoninin salınımını da destekler. L-theanine'in kafeinin etkilerini dengelediği düşünülmektedir. Hatta bu iki maddenin kombinasyonu sinerjistik bile olabilir, çünkü bir çalışma L-theanine ve kafeini birlikte tüketen kişilerin, her ikisinin de tek başına kullanıldığı duruma göre daha iyi dikkat gösterdiğini buldu.
Genel olarak yeşil çayda siyah çaya göre biraz daha fazla L-theanine bulunur, ancak miktarlar önemli ölçüde değişebilir.
Hem yeşil hem de siyah çay, kahvenin huzursuzluğu olmadan ruh halini iyileştirmek isteyenler için kahveye harika alternatiflerdir.
Yeşil çay, güçlü bir antioksidan olan epigallokateşin-3-gallatın (EGCG) mükemmel bir kaynağıdır.
Yeşil çay, kateşin ve gallik asit gibi diğer polifenolleri içermesine rağmen, EGCG'nin yeşil çayın sağlık yararlarının çoğundan en güçlü ve muhtemelen sorumlu olduğu düşünülmektedir. Yeşil çaydaki EGCG'nin olası faydalarının bir listesi:
Yeşil çaydaki EGCG ile ilgili araştırmaların çoğu test tüpünde veya hayvan çalışmalarında gerçekleştirilmiş olsa da, bulgular yeşil çay içmenin uzun süredir bildirilen faydalarına güvenilirlik kazandırıyor.
Theaflavinler siyah çaya özgü bir grup polifenoldür. Oksidasyon süreci sırasında oluşurlar ve siyah çaydaki tüm polifenollerin %3-6'sını temsil ederler. Theaflavinlerin sağlık açısından pek çok faydası var gibi görünüyor; bunların hepsi antioksidan yetenekleriyle bağlantılı. Bu polifenoller, yağ hücrelerini serbest radikallerin vereceği zarardan koruyabilir ve vücudunuzun doğal antioksidan üretimini destekleyebilir.
Dahası kalbinizi ve kan damarlarınızı koruyabilirler. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, theaflavinlerin iltihabı azaltarak ve kan damarlarınızın genişlemesine yardımcı olan nitrik oksidin varlığını artırarak kan damarlarında plak oluşumu riskini azaltabildiğini buldu. Ayrıca theaflavinlerin kolesterol ve kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.
Yağ yakımını bile teşvik edebilirler ve obezite yönetimi için potansiyel bir yardım olarak önerilmiştir. Aslında siyah çaydaki theaflavinler, yeşil çaydaki polifenollerle aynı antioksidan kapasiteye sahip olabilir.
Yeşil ve siyah çay benzer faydalar sunar. Polifenol bileşimleri farklılık gösterse de kan damarı fonksiyonu üzerinde aynı yararlı etkileri sağlayabilirler. Çoğu araştırma, yeşil çayın siyah çaya göre daha güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğunu gösteriyor ancak bir çalışma, yeşil ve siyah çayların eşit derecede etkili antioksidan kapasiteler sergilediğini buldu.
Her ikisi de kafein içermesine rağmen siyah çayda genellikle daha fazla kafein bulunur; bu da yeşilin bu uyarıcıya duyarlı kişiler için daha iyi bir seçim olmasını sağlar. Ayrıca yeşil çay, sakinleştirici ve kafeinin etkilerini dengeleyebilen bir amino asit olan L-theanine'i daha fazla içerir. Ancak kahve kadar güçlü olmayan bir kafein takviyesi arıyorsanız siyah çay sizin için harika bir seçenek olabilir.
Hem siyah hem de yeşil çayın, minerallere bağlanabilen ve emilim kapasitelerini azaltabilen tanenler içerdiğini unutmayın. Bu nedenle çay en iyi öğün aralarında tüketilebilir.
Şunlara da göz atın;