Acuka Yapmanın Püf Noktaları

Acuka; kahvaltılık sos olarak özellikle Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde sevilen, biber salçası, ceviz ve çeşitli baharatlarla yapılan nefis bir lezzettir. İşte enfes bir acuka yapmanın püf noktaları!
Acuka Yapmanın Püf Noktaları
05 Nisan 2025, 10:44

Acuka; ceviz, biber salçası ve baharatların uyumuyla hazırlanan, kahvaltılara lezzet katan geleneksel bir mezedir. Lezzetinin sırrı kaliteli malzeme kullanımı ve sosun dinlenerek aromaların birbirine karışmasındadır. İşte acuka yapmanın ipuçları!

acuka

Salça Kalitesi

Ev yapımı veya katkısız, kaliteli biber salçası ve gerekirse bir miktar domates salçası kullanmak lezzeti doğrudan etkiler. Salça çok tuzluysa, sosun tuzunu buna göre ayarlamalısınız.

Ceviz Seçimi ve Kıvamı

Taze ve iri çekilmiş ceviz kullanın. Ne çok un gibi, ne de çok iri olmalı. Hafif kavrulmuş cevizler daha yoğun bir aroma katar.

acuka

Zeytinyağı Kalitesi

Acukanın taşıyıcı lezzeti iyi bir zeytinyağıdır. Sızma zeytinyağı tercih etmeniz önerilir. Kıvamı yumuşatır ve sosun lezzetini bütünler.

Baharat Dengesi

En sık kullanılan baharatlar; kimyon, pul biber, karabiber, kekik, nane ve tatlı toz biber. Acılığını isteğinize göre pul biber oranıyla ayarlayabilirsiniz. Baharatları az az ekleyip tadına bakarak gitmek en garantili yoldur.

acuka

Sarımsak

Taze ezilmiş sarımsak, sosun karakteristik aromasını verir. Fazla kaçırmamaya dikkat edin.

Ekmek İçi veya Galeta Unu (isteğe bağlı)

Bazı tariflerde kıvamı koyulaştırmak için bayat ekmek içi veya galeta unu kullanılır. Kullanırsanız sosu çok kuru yapmamaya dikkat edin.

acuka

Bekletme Süresi

Hazırladıktan sonra buzdolabında en az birkaç saat dinlendirmek (hatta 1 gece) lezzetlerin birbirine karışmasını sağlar.

Servis Önerisi

Üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirerek, cevizle süsleyip servis edebilirsiniz. Taze ekmekle şahane gider.

Şunlara da göz atın:

  1. Her Damak Zevkine Uygun 10 Değişik Meze
  2. Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
  3. Domatesli Meze Tarifleri
  4. 4 Malzemeli Meze Tarifleri
  5. Kabaklı Meze Tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo