Acuka; ceviz, biber salçası ve baharatların uyumuyla hazırlanan, kahvaltılara lezzet katan geleneksel bir mezedir. Lezzetinin sırrı kaliteli malzeme kullanımı ve sosun dinlenerek aromaların birbirine karışmasındadır. İşte acuka yapmanın ipuçları!
Ev yapımı veya katkısız, kaliteli biber salçası ve gerekirse bir miktar domates salçası kullanmak lezzeti doğrudan etkiler. Salça çok tuzluysa, sosun tuzunu buna göre ayarlamalısınız.
Taze ve iri çekilmiş ceviz kullanın. Ne çok un gibi, ne de çok iri olmalı. Hafif kavrulmuş cevizler daha yoğun bir aroma katar.
Acukanın taşıyıcı lezzeti iyi bir zeytinyağıdır. Sızma zeytinyağı tercih etmeniz önerilir. Kıvamı yumuşatır ve sosun lezzetini bütünler.
En sık kullanılan baharatlar; kimyon, pul biber, karabiber, kekik, nane ve tatlı toz biber. Acılığını isteğinize göre pul biber oranıyla ayarlayabilirsiniz. Baharatları az az ekleyip tadına bakarak gitmek en garantili yoldur.
Taze ezilmiş sarımsak, sosun karakteristik aromasını verir. Fazla kaçırmamaya dikkat edin.
Bazı tariflerde kıvamı koyulaştırmak için bayat ekmek içi veya galeta unu kullanılır. Kullanırsanız sosu çok kuru yapmamaya dikkat edin.
Hazırladıktan sonra buzdolabında en az birkaç saat dinlendirmek (hatta 1 gece) lezzetlerin birbirine karışmasını sağlar.
Üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirerek, cevizle süsleyip servis edebilirsiniz. Taze ekmekle şahane gider.
Şunlara da göz atın: