Pastırma, Türk mutfağında çiğ etin tuz ve baharatlarla kurutulmasıyla elde edilen bir yiyecektir. İnce şeritler halinde servis edilen bu besin, ülkemizde dana eti ile yapılsa da, bazı ülkelerde farklı et çeşitleriyle de yapılabilir. Özellikle hindi pastırması dünya çapında popüler olan besinlerden biridir. Pastırma, tuzla kurutulduğu için genelde pişirilmeden çiğ bir şekilde tüketilir.
Herhangi bir türde az pişmiş veya çiğ et tüketmek, gıda zehirlenmesi olarak da bilinen gıda kaynaklı hastalık riskinizi artırır. Bunun nedeni, bu etlerin zararlı virüsler, bakteriler ve parazitler barındırabilmesidir. Pastırma, tuz ve nitrit gibi katkı maddeleri nedeniyle diğer çiğ etlere göre daha az kolay bozulur. Tuz belirli bakterilerin büyümesini engellerken, nitritler botulizme karşı savaşır. Ancak pastırmayı çiğ yemek yine de gıda zehirlenmesi riskinizi artırabilir.
Pastırmayı düzgün bir şekilde pişirerek bu parazitleri öldürebilir ve gıda zehirlenmesi riskinizi azaltabilirsiniz.
Pastırma gibi işlenmiş etlerin tüketilmesi, özellikle kolon ve rektum kanseri olmak üzere kanser riskinin artmasıyla bağlantılıdır. İşlenmiş etler, tütsüleme, kürleme, tuzlama veya koruyucu maddeler eklenerek saklanan etlerdir. Diğer örnekler arasında jambon, pastırma, salam, sosis ve sosisli sandviç bulunur. Örneğin, pastırma gibi işlenmiş etlere bozulmayı önlemek ve renk ve lezzeti korumak için eklenen nitritler ve nitratlar, vücudunuzda nitrozaminler oluşturabilir. Bu zararlı bileşikler kanserojendir. Bununla birlikte, işlenmiş et ve alkol alımınızı sınırlayarak, sağlıklı bir kiloyu koruyarak, daha fazla meyve ve sebze yiyerek ve düzenli egzersiz yaparak kanser riskinizi azaltabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;