Mutfak sanatlarında, "aromatik" kelimesi, belirli bir mutfak türü içindeki tariflerin tatlarının temel temeli olarak geleneksel olarak kullanılan belirli sebzeleri belirtmek için kullanılır. Aromatik örnekleri soğan, havuç, kereviz, zencefil ve biberdir.
Genellikle basitçe aromatik olarak adlandırılan aromatik sebzeler, bir yemeğin lezzet tabanını oluşturur. Aroma dışında yaptığınız yemeğe lezzette eklerler. Arka planda lezzetlerini verirler, çorba, et suyu, soslar, güveçler, kızartmalar ve tavada kızartmalar gibi yemeklere derinlik ve boyut kazandırırlar. Spesifik tat veya aroma hissettirmeden kombinasyonu daha lezzetli ve çeşitli hale getirir.
Aromalar aralarında genellikle üçlü olarak kombinlenir. Bu bileşenler mutfaktan mutfağa ve kültüre göre değişkenlik gösterebilir.
Bazı temel aromatik bileşenler arasında havuçlar, sarımsak, pırasa, arpacık soğanı ve yeşil soğan dahil olmak üzere soğan ailesinin herhangi bir üyesi bulunur. Havuç ve soğanların her ikisi de tatlılık sağlarken, soğan da karakteristik burukluğun bir kısmını verir. Biber ailesinin üyeleri, değişen derecelerde ısıya sahip dolmalık biber ve şili biberi de dahil olmak üzere, rezene, kereviz gibi aromatikler olarak da yaygın olarak kullanılır. Asya mutfaklarının da kendine has geleneksel aromaları vardır ve bunlar arasında zencefil, havlıcan ve limon otu ile birlikte yukarıda adı geçenlerin birçoğu bulunur.
Aromatiklerin kullanıldığı tarifler arasında stoklar, soslar, çorbalar, güveçler, buğulamalar ve kızartmaların yanı sıra tavada kızartmalar ve pirinç yemekleri bulunur. Klasik bir espanyol sos gibi aşamalar halinde hazırlanan bir tarifte, işlemin her aşamasında aromatikler kullanılır. Örneğin, stok için kemikleri kavururken aromatikler eklenir. Stok kaynatıldığında, aromatikler eklenir. Ve stok, sosu yapmak için meyane ile birleştirildiğinde, aromatikler bir kez daha eklenir.
Çoğu durumda, bir yemek hazırlamanın ilk adımı olarak aromatikler, aromalarını açığa çıkarmak için bir tür yağda hafifçe ısıtılır. Bu nedenle, ince doğranmış soğanları, havuçları ve kerevizi az miktarda yağda ısıtmanızı ve ardından malzemeleri ekleyerek pişirmeye başlayabilirsiniz.
Aromatikler tipik olarak belirli bir mutfakta belirli kombinasyonlarda kullanılır. Örneğin;
Şunlara da göz atın;