Yanık İzi Nasıl Geçer: 7 Bitkisel Çözüm

Yanık izi nasıl geçer, yanık izine ne iyi gelir? Yanıklar nasıl iyileşir? İşte, yanık izlerinin kısa sürede geçmesini sağlayan, evde uygulayabileceğiniz 7 bitkisel çözüm:
Yanık İzi Nasıl Geçer: 7 Bitkisel Çözüm
24 Nisan 2024, 22:11

Yanık, hemen herkesin başına gelebilecek sorunlardan biridir. Isı, güneş, elektrik ve kimyasal ürünler nedeniyle oluşabilen yanık izleri, farklı derecelere sahiptir. Yanık oluştuğunda ilk yapılması gereken en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaktır. Özellikle ileri dereceli yanıkların tedavisi mutlaka doktor tarafından yapılmalı, bilinçsizce merhem ve bitkisel ürünler kullanılmamalıdır. 

Yanık Dereceleri Nelerdir?

  1. 1. derece yanık: Ortalama 1-2 hafta içinde kendi kendine iyileşir. Doktorun vermiş olduğu kremler kullanılmalıdır.
  2. 2. derece yanık: Yaklaşık 2 hafta içinde iyileşirler. Bazen iz bırakırlar, ancak zamanla bu iz kaybolabilir.
  3. 3. derece yanık: Bu yanıkların iyileşmesi aylar hatta yıllar alabilir. Geride yanık izi bırakırlar. Mutlaka uzman kontrolünde tedavi edilmesi gerekir.

Yanık İzleri Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle doktorunuzla konuşmadan evde hiçbir tedaviyi denemeyin.

  1. Birinci ve ikinci derece yanıklar için, doktor genellikle antibiyotik merhem verir. Bu merhemi düzenli olarak kullanın ve ince bir tabaka halinde uygulayın.
  2. Bölgeyi korumak ve cildin iyileşmesine yardımcı olmak için, yanık bölgesini yapışmaz steril gazlı bezle örtün.
  3. Cildin iyileşmesine destek olmak için, kompresyon giysileri giyin.
  4. Derinin üzerinde oluşan kabarıkları kesinlikle patlatmaya çalışmayın.
  5. Yanık bölgesini her zaman temiz tutmaya çalışın.
  6. Yanık bölgesine çok sıcak su gelmemesine dikkat edin. Mümkünse, ilk günler sıcak duş almaktan kaçının.

Yanık İzine Ne İyi Gelir?

  1. Hindistan cevizi yağı


E vitamini kaynağı olan hindistan cevizi yağı, hasarlı dokuların onarılmasına yardımcı olur. Hindistan cevizi yağını ufak yanıkların üzerine sürerek masaj yapabilirsiniz. Ancak çok fazla bastırmamaya dikkat edin. Bu yağ, yanığın yanındaki kirlerin de temizlenmesini sağlar. 

  1. Lavanta yağı


Lavanta yağı, antioksidan özelliğiyle iltihaplara iyi gelir. Cilt üzerindeki doku hasarını kısa zamanda iyileştirir. Yanık izinin üzerine 1-2 damla lavanta yağı ile masaj yapabilirsiniz. 

  1. Kantaron yağı


Yanık izlerine en çok önerilen yağlardan biri de, kantaron yağıdır. Kantaron yağını birkaç damla su ile karıştırarak açın ve parmak ucunuzla yanık izinin olduğu bölgeye sürün. 

  1. Patates


Potasyum içeren patates, ufak yanıklar için idealdir. Patatesin kabuğunu soyun ve ince ince dilimleyin. Yanığın üzerine çiğ patates dilimini yerleştirin. Üzerini sargı beziyle kapatabilirsiniz. 1 saat bu şekilde bekleterek yanığın kaşıntısını da alabilirsiniz.

  1. Elma sirkesi


Elma sirkesi, yanığın oluşturduğu iltihapları temizler. Elma sirkesini suyla karıştırın ve temiz pamukla yanık bölgesine sürün. Elma sirkesindeki antiseptik maddeler sayesinde, leke oluşumunu da önleyebilirsiniz. Ancak bunu yalnızca hafif yanıklara uygulayın.

  1. Yumurta akı


Yumurta akını yanık olan bölgeye sürün ve kurumasını bekleyin. Yumurta akı hücrelerin hasar görmesini durdurur ve yeni hücre oluşumunu destekler. 

  1. Bal


Bal, yanık izi bölgesindeki ağrıları hafifletir. Ayrıca bal, cilt tahrişini de önler. Balı ince bir tabaka halinde yanık bölgesine sürün. Dilerseniz, yanık bölgesini sargı beziyle kapatabilirsiniz.


Önemli Not: Bu yöntemleri denemeden önce mutlaka doktora danışın. Özellikle 2. ve 3. dereceli yanıkların tedavisini doktor kontrolünde gerçekleştirin.


Şunlara da göz atın;

  1. Güneş lekelerine ne iyi gelir?
  2. Göz altı morlukları nasıl geçer?
  3. Sivilce lekelerine ne iyi gelir?
  4. Morluklar nasıl geçer?
  5. Koltuk altı kararması nasıl geçer?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo