Unun Hiç Bilmediğiniz 9 Kullanım Alanı

Un birçok ürünün ana maddesidir. Aynı zamanda çok yönlüdür, sadece pişirmede değil farklı alanlarda da kullanılabilir. Sizlere un ile ilgili bilmeniz gereken tüyoları anlattık. İşte, bilmeniz gereken un tüyoları:
Unun Hiç Bilmediğiniz 9 Kullanım Alanı
07 Aralık 2023, 14:26

Un birçok ürünün ana maddesidir. Çoğu insan unu pişirmeyle ilişkilendirir. Çoğu hamurun yapımında temel bileşendir ve farklı ekmek ve diğer unlu mamul çeşitlerinin yapımında farklı türde unlar kullanılabilir.

Ancak un göründüğünden daha çok yönlüdür. Aldatıcı derecede basit tozlu dokusu hemen hemen her türlü nem için bir mıknatıstır ve bitki bazlı kökenleri, sıkıştırılmış besin ve minerallerin altını çizer. Sizlere un ile ilgili bilmeniz gereken tüyoları anlattık. İşte, bilmeniz gereken un tüyoları:

un serpilmiş

  1. Pişirme Tavalarınızın Yapışmaz Olmasını Sağlayın

Un, hamur için önemli bir malzemedir ancak biraz fazladan un serpmek, kekinizin tavaya yapışmasını önlemeye ve kurabiye kalıplarınızın iyi çalışmasını sağlamaya da yardımcı olabilir. Talimatlar bir tavanın yağlanmasını gerektirdiğinde, yağın veya tereyağının üzerine biraz fazladan un serpmek, hamurun pişirmeden önce veya sonra kenarlara yapışmasını önlemeye yardımcı olabilir. Un, kek ve kurabiyelerinizin metal yüzeylere yapışmasını engellemek için metal yüzeylerde bir kaplama oluşturur. Böylece kalıp çıkarıldığında mükemmel yuvarlak kekinizin köşesi kaybolmaz.

  1. Sosları Koyulaştırın

Hazırladığınız sosunuz çok sulu olduysa en kolay çözüm un ile koyulaştırmaktır. Bulamaç oluşturmak, akıcı sosları koyulaştırmanın basit bir yoludur. Temel olarak tencerenin dışındaki sosun küçük bir kısmına biraz un ekleyin ve karıştırın. Biraz sos kullanmak un topaklarının oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Bulamaç tamamlandığında yavaşça ana sos kabına geri dökün, bu her şeyi koyulaştıracaktır. Hala yeterince kalınlaşmadıysa işlemi tekrarlayın. Un, sadece sos için değil, her türlü et sosu için oldukça iyi bir koyulaştırıcı maddedir.

avokado

  1. Avokadoları Daha Hızlı Olgunlaştırır

Günde bir avokado kiloları uzak tutabilir çünkü bu meyve tekli doymamış yağ asitleri ve diyet lifi açısından zengindir. Ancak olgunlaşmamış ve kaya gibi sert olduğunda avokadonun tadını çıkarmak zor olabilir. Açık çözüm, avokadoların kendi kendine olgunlaşmasını beklemektir, ancak hazır olmaları günler alabilir.

Avokadoyu olgunlaşmaya teşvik etmenin aslında daha kolay bir yolu var: Ona gömülü bir hazine gibi davranın ve birkaç gün boyunca ağzı kapalı bir un torbasında bırakın. Avokadoyu hızlı bir şekilde olgunlaştıran un hilesi, olgunlaştırıcı madde olan etilenin serbest bırakıldığında dağılmak yerine meyvenin içinde kalmasını sağlayan hava geçirmez bir conta oluşturarak çalışır. Hava geçirmez bir kap, meyvenin yüzeyinde nem sıkıştığında küflenmeye neden olabilir, ancak un, bu damlacıkları emerek avokadoyu kuru tutabilir. İki gün içinde avokado tadını çıkarabileceğiniz kadar olgunlaşmalıdır.

  1. Unu Elemek İçin Bir Kavanoz Kullanın

Unu elemek, topaklı bir ürün elde etmemek için yapılması gereken adımlardan biridir. Hamurun hafif ve havadar olmasını istiyorsanız eleme çok önemlidir, ancak un tozu hedeflenen kase dışında her yere uçtuğu için bu aynı zamanda tezgah üstünü kirletir. Un tozunu alırken aşırıya kaçmamak için basit bir ipucu elek veya kevgir kullanmaktır, ancak o zaman bile un hala tozlu bir sel halinde yağabilir ve tezgahı bir toz bulutuyla kaplayabilir.

Unu ortalığı karıştırmadan elemek için basit kavanoz tüyosunu burada kullanabilirsiniz. Geniş ağızlı basit bir kavanoz, un dağılımını kontrol etmek için iyidir. İstediğiniz miktarda unu kavanoza koyun ve ardından eleğinizi kavanozun ağzının üzerine yerleştirin. Kavanozu çevirin ve bir arada tutarken süzün; kap, un sağanak akışını ve yönünü sınırlayacaktır. Sabit bir el ile unun her yere düşmesini önleyeceksiniz.

çıtır tavuk

  1. Lezzet Arttırıcı Olarak Un Kullanın

Un tatlı ve tuzlu yemeklerde lezzet ve doku arttırıcı olarak kullanılabilir. Esmer şeker, baharatlar, kabartma tozu ve tereyağı ile karıştırılmış bir miktar un, meyve dolgusunu tamamlayacak mükemmel çıtırlık ve tatlılık kombinasyonunu ekleyebilir. Brezilya mutfağında farofa (manyok unu da denir), her müşterinin damak zevkine uygun lezzet ve doku eklemek amacıyla birçok ana yemek için garnitür olarak kullanılabilen bir un-kırıntı karışımıdır.

  1. Kızartılmış Yiyecekleri Daha Çıtır Hale Getirir

En sevdiğimiz etleri çıtır yapmak söz konusu olduğunda tercih edilen yöntem kızartmadır. Kızartma hamurunun ana maddesi elbette undur, bu sadece kızarmış tavuğunuzun kaplamasına çıtırlık kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda doku da yaratır. Lezzeti bir sonraki seviyeye taşımak için kızarmış tavuğunuza eklemeniz gereken birçok malzemenin arasında mısır nişastası kullanmak, daha çıtır kızarmış tavuk kaplaması oluşturacaktır.

Ancak un aslında her iki yöne de gider. Un hamuru, tavuğunuzu kızartıldığında çıtır hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda ekstra bir kat un da kızartılmış yiyecekleri daha da çıtır hale getirebilir. Lezzetini ve çıtır dokusunu denemek istiyorsanız unlamaya başlamanızın bir nedeni de budur. Eklenen un, kızartma yapılırken fazla nemin bir kısmını emecek ve onları gevrek bir şekilde kızartmaya hazır bırakacaktır.

gübre

  1. Tencere Ve Tavalarınızı Yağdan Arındırın

Tencere ve tavalar, yemek pişirmede kullanılan en önemli ekipmanlardır.  Kullanım sırasında yağı hızlıca emerler. Ancak tencere ve tavalarını açık yağ lekelerinin çıkması gerekir. Temiz bir mutfağın karşılığı, bu metal yüzeylerin parlaklığını geri kazanmak için fırçalanması ve cilalanması için harcanan çabadır. Tencere ve tavaların parlak bir yüzeye kavuşması için un kullanın. Yüzeyin kuru olduğundan emin olun, aksi takdirde su damlaları unun yapışkan hamur halinde toplanıp temizlenmesi gereken bir karışıklık daha yaratmasına neden olur. Kuru un, metal yüzeydeki yağ ve kiri emecek ve daha sonra nemli bir kağıt havluyla silinebilecektir. Bu, mutfak lavabonuzu temizlemeye yönelik pek çok akıllıca tüyodan biridir ve un, tencere ve tavalar da dahil olmak üzere herhangi bir paslanmaz çelik yüzeyi temizlemek için uygulanabilir.

  1. Gübre Olarak Kullanın

Un sadece unlu mamulleri mümkün kılmakla kalmaz, aynı zamanda bahçenizde güzel şeylere de hayat verebilir. Un, bitki yetiştirmek için çok önemli olan nitrojen açısından zengindir ve farklı un türleri, değişen nitrojen seviyeleriyle bahçeniz için gübre görevi görebilir. Kendiliğinden kabaran unun en etkili olduğu konusunda şaka yapmak isteriz ama mizahı bir kenara bırakırsak, nohut, tam buğday ve esmer pirinçle yapılan unlar nitrojen açısından en zengin unlar olarak kabul edilir ve bu nedenle en iyi pişirme yöntemi olarak kabul edilir. Bitkiler güneşe doğru yükselmeye başlar.

Ancak çimlerinizin üzerine sadece un serpip sulamayın. Bu oldukça hızlı bir şekilde hamura dönüşebilir. Bunun yerine komposta küçük miktarlar ekleyin ve iyice karıştırın. Bu şekilde, un toprağa daha eşit bir şekilde dağılırken, haşere çekme olasılığı da azalır.

  1. Böceklerden Uzak Tutar

Mutfak ile ilgi en rahatsız edici özelliklerden biri haşereler ve istenmeyen böceklerdir. Karıncalardan uzak durmak için böcek ilaçları kullanmak iyi bir seçenektir. Ancak yemeklerin piştiği bir ortamda kimyasal böcek ilacı kullanmak istemiyor olabilirsiniz. Bunun yerine unu mükemmel bir savunma hattı olarak düşünün. Karıncalar un bariyerlerini aşma konusunda isteksizdirler; un, onların koku izlerini kırar ve unun yutulması, unun genleşmesi nedeniyle midelerinin ölümcül şekilde bunalmasına neden olabilir. Karıncalar undan çekindikleri için toz hatlarımızı kullanarak onları başka yerlere yönlendirebiliriz. Mutfaktaki çatlak ve deliklerin etrafına stratejik olarak un koymak, karıncaların içeri girmesini engelleyebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Her zaman işinize yarayacak temizlik tüyoları
  2. Hava fritözünde denemeniz gerekenler
  3. Çocuklar için sağlıklı beslenme tüyoları
  4. Karnabaharın gaz yapmaması için pişirme tüyoları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo