Bozulmuş tavuk Campylobacter, Salmonella gibi patojenik bakteriler nedeniyle gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Gıda zehirlenmesi, yüksek ateş, titreme, mide bulantısı, kusma, ishal, kanlı dışkı ve dehidrasyon gibi semptomlara ve hatta ölüme neden olabilir. Bozulmuş tavuğu yüksek ateşte pişirmek yüzeydeki bakterileri öldürmesine rağmen, bakterilerin ürettiği toksinleri ortadan kaldıramaz ve dolayısıyla gıda zehirlenmelerine engel olamaz.
Tavuk Ne Kadar Süre Saklanabilir?
Dondurucunuzu olabildiğince -17,8°C değerine yakın ve buzdolabınızı yaklaşık 1,1°C sıcaklıkta donma noktasının hemen üzerinde tutarak güvenli depolama yapabilir, gıdaların raf ömrünü etkili bir şekilde uzatabilir ve taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu koşullarda pişmiş tavuklarınızı buzdolabında 3-4 gün, dondurucunuzda 2-6 ay; pişmemiş tavuğunuzu buzdolabında 1-2 gün, dondurucunuzda parçalanmış haldeyse 9 ay, tam haldeyse 1 yıl saklayabilirsiniz.
Tavuğun Bozuk Olduğunu Gösteren 4 İpucu
Çiğ veya pişmiş tavuk gri-yeşil renge dönmeye başladıysa çürümüştür. Griden yeşile küf lekeleri ise bakteri üremesini gösterir. Tavukta böyle bir renk değişimi fark ederseniz bekletmeden atmalısınız.
Tavuk yapışkan ve sümüksü bir dokuya sahip ise bozulmuştur. Tavuğu yıkamak bakterilere zarar vermez aksine diğer yiyeceklere, gereçlere ve yüzeylere yayılarak çapraz kontaminasyona neden olabilir.
Hem çiğ, hem de pişmiş tavuğun amonyağa benzeyen asidik bir kokuya sahip olması bozulduğunu gösterir. Tavuğun soslarla ve baharatlarla marine edilmiş olması kokusunu perdeleyebilir, bu konuda dikkatli olunmalıdır.
Son kullanma tarihi, tavuğun ne zaman bozulmaya başlayacağını gösterir ve dondurulmadıkça son kullanma tarihi geçen tavuklar tüketilmemelidir.
Eğer tavuk buzdolabında muhafaza edilmişse ve tarihi geçmişse, kesinlikle tüketilmemelidir. Ancak tavuk dondurucuya konulduysa ve bozulma belirtileri yoksa, dikkatli bir şekilde tüketilebilir.
Koku, besinlerin bozulup bozulmadığı konusunda bizlere yardımcı olan yöntemlerden biridir. Eğer tavuktan çok ekşimsi ve kötü bir koku alıyorsanız, kesinlikle tüketmeyin.
Hamilelikte, günde 100 gram hindi veya tavuk eti tüketilmesi önerilir. Ancak tavuğun yağlı derisi mutlaka çıkarılmalı ve haşlama, ızgara veya fırınlama usulüyle pişirilmelidir. Tavuk, bakteri üretmeye çok müsait bir ettir. Bu yüzden mermer veya cam tahtalarda temizlenmelidir.
Şunlara da göz atın;