Tahin, humus, helva ve babaganuş gibi dünya genelindeki popüler yemeklerin ortak bir bileşenidir. Pürüzsüz dokusu ve zengin tadıyla tercih edilir, daldırma, sürme, salata sosu veya çeşni olarak kullanılabilir. Aynı zamanda, uzun bir besin listesi ve çeşitli sağlık yararları ile övünür, bu da onu herhangi bir mutfak kilerinde olması gereken bir şey haline getirir. Bu yazıda, tahinin beslenmesini, faydalarını, kullanımlarını ve dezavantajlarını gözden geçirmektedir.
Tahin, öğütülmüş susam tohumlarından yapılan bir macundur. Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olarak kabul edilen tahin, geleneksel Asya, Orta Doğu ve Afrika yemeklerinde de sıklıkla yer alır. İnanılmaz derecede çok yönlü bir bileşendir ve daldırma, sürme veya çeşni olarak servis edilebilir. Tipik olarak fındık ezmesine benzer pürüzsüz bir dokuya sahiptir, ancak genellikle acı olarak tanımlanan daha güçlü, daha lezzetli bir tada sahiptir.
Tahin, bol miktarda besin sağlamanın yanı sıra, kalp sağlığının iyileştirilmesi, iltihaplanmanın azalması ve potansiyel kanserle mücadele etkileri dahil olmak üzere çeşitli faydalarla ilişkilendirilmiştir.
Tahin, kalorisi nispeten düşüktür, ancak lif, protein ve önemli vitamin ve mineral çeşitleri bakımından yüksektir. Bir yemek kaşığı (15 gram) tahin aşağıdaki besinleri içerir:
Tahin, demir emilimi, kan pıhtısı oluşumu ve kan basıncı için gerekli olan eser bir mineral olan bakır için özellikle iyi bir kaynaktır. Ayrıca iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan ve bağışıklık sağlığını destekleyen bir mineral olan selenyum ve kemik sağlığının korunmasında rol oynayan fosfor açısından da zengindir.
Etkileyici besin profili nedeniyle tahin, bir dizi sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir.
Tahinin ana maddesi olan susam, yüksek tansiyon, trigliseritler ve LDL (kötü) kolesterol gibi risk faktörlerini azaltarak kalp sağlığı üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.
2014 yılında yapılan bir çalışmada, osteoartritli 50 kişi, günde 40 gram veya yaklaşık 1,5 yemek kaşığı susam eklenmiş veya eklenmemiş olarak 2 ay boyunca standart ilaç tedavisini tamamladı. Çalışmanın sonunda, susam tohumu grubundaki katılımcıların, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında trigliserit ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerinde önemli düşüşler oldu.
Sekiz çalışmanın gözden geçirilmesine göre, susam tohumları hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını (üst ve alt sayılar veya bir okuma) azaltabilir, bu da kalp hastalığı ve felci önlemeye yardımcı olabilir. Tahin, öğütülmüş susamdan yapıldığı için bu bulgular macun için de geçerlidir.
Akut inflamasyon, bağışıklık yanıtınızın önemli bir parçası olsa da, kronik inflamasyonun kanser, diyabet ve otoimmün bozukluklar gibi durumlara katkıda bulunduğuna inanılmaktadır. Bazı araştırmalar, susam tohumlarının iltihaba karşı koruyabileceğini düşündürmektedir.
Bir 2021 meta-analizinde, günlük olarak susam tohumları veya susam ürünleri tüketen deneklerin, iltihaplanmaya katkıda bulunan bir protein olan interlökin-6 (IL-6) düzeylerinin düştüğü bulundu. Başka bir çalışmada, farelere susam yağı verilmesi, sadece üç ay sonra birkaç inflamatuar belirtecin seviyesini düşürdü.
Tahin, susam tohumlarında antikanser özelliklere sahip olduğu düşünülen doğal bir bileşik olan sesamol içerir. Bir test tüpü çalışması, sesamolün karaciğer kanseri hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engellediğini gösterdi. Hayvanlarda ve test tüplerinde yapılan diğer araştırmalar, sesamolün cilt, kolon ve rahim ağzı kanseri hücreleriyle de savaşabileceğini düşündürmektedir.
Bununla birlikte, mevcut araştırma, tahinin belirli bir bileşeninin etkilerini değerlendiren test tüpü ve hayvan çalışmaları ile sınırlıdır. Tahinin insanlarda kanseri nasıl etkileyebileceğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Tahin çok yönlüdür ve çeşitli şekillerde tüketilebilir. Genellikle tostun üzerine sürülür veya pide için sos olarak kullanılır. Zengin ve kremsi bir ev yapımı salata sosu oluşturmak için zeytinyağı, limon suyu, Dijon hardalı ve baharatlarla da karıştırılabilir.
Alternatif olarak, sağlıklı bir atıştırmalık için havuç, dolmalık biber, salatalık veya kereviz çubukları gibi en sevdiğiniz sebzeleri daldırmak için kullanmayı deneyin. Tahin, muzlu ekmek, kurabiye veya kek gibi unlu mamullere ve tatlılara benzersiz bir tat katarak tatlılığı yumuşatmaya ve cevizli bir tat katmaya yardımcı olabilir.
Tahinin birçok faydasına rağmen, dikkate alınması gereken bazı olumsuz yönleri de vardır. Tahin, öncelikle ayçiçeği, aspir ve mısır yağları gibi bitkisel yağlarda bulunan bir çoklu doymamış yağ türü olan omega-6 yağ asitleri açısından yüksektir. Vücudunuzun omega-6 yağ asitlerine ihtiyacı olsa da, omega-6 yağ asitleri açısından yüksek, ancak omega-3 açısından düşük bir diyet tüketmek kronik iltihaplanmaya katkıda bulunabilir. Bu nedenle, tahin gibi omega-6 gıdaları alımınızı ölçülü tutmanız ve diyetinizi yağlı balık gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdalarla tamamlamanız önemlidir.
Ek olarak, bazı insanlar susam tohumlarına alerjisi olabilir, bu da anafilaksi gibi ciddi yan etkilere neden olabilir, alerjik reaksiyon nefes almayı bozabilir. Susam tohumlarına alerjiniz olabileceğinden şüpheleniyorsanız, tahin yemekten kaçının.
Şunlara da göz atın;