Bal, yüksek besin değerleri ile sağlık açısından oldukça faydalı bir besin. Çam, kestane, çiçek, meşe gibi farklı çeşitleri olan bal, aynı zamanda farklı formlarda da sunulabiliyor. En çok karşılaştığımız formlar ise, süzme bal ve petek bal. Bu iki çeşit, hem lezzetiyle, hem yapım aşamalarıyla birbirinden farklı özelliklere sahip. Süzme bal, arılar tarafından doldurulan peteklerin özel araçlarla süzülmesiyle elde ediliyor. Günümüzde en çok tüketilen bal çeşidi olarak bilinen süzme bal, sıvı formda olduğu için kolay bir tüketime sahip. Petek bal ise, arıların bal mumu kullanarak inşa ettiği peteklerden oluşuyor. Peteklerin içinde satışa sunulan bu bal, aslında süzme işleminin yapılmamış versiyonu diyebiliriz. Petek balı, çiğneyerek tüketiliyor.
Balı doğal formuyla tüketmek isteyenler petek balı tercih etse de, bu aşamada bilmeniz gereken bazı noktalar var. Piyasada bulunan bazı petek ballar, endüstriyel yollarla insanlar tarafından üretilmiş olabiliyor. Bu yüzden aldığınız balın gerçek olup olmadığına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Hem süzme bal, hem de petek bal alırken, ürünün sertifikalı olmasına özen gösterin.
Şunlara da göz atın;