Sonbaharda enerjinizi artırmak, günler kısalıp soğurken özellikle önemli olabilir. Özellikle mevsim geçişleri ve soğuk havalar, enerjinizin azalmasına, gün içinde daha çok yorulmanıza ve kendinizi halsiz hissetmenize yol açabilir. Böyle durumlarda enerjik kalmak için, hayatınızda birkaç değişiklik yapmak iyi bir fikirdir. Sürekli hareketsiz kalmak, kapalı alanlarda çok fazla vakit geçirmek yorgunluğu tetikleyen nedenler arasındadır. Sonbaharda enerjik kalmanıza yardımcı olacak ipuçlarını yazımızda derledik.
Sağlıklı beslenmek, vücudun enerjik olmasını sağlayan unsurlardan biridir. Bu yüzden beslenmenize tam tahıl, yağsız protein, meyve ve sebzeler ekleyin. Vitamin bakımından zengin olan gıdalar, gerekli enerjiyi almanızı sağlar. Diyetinize bal kabağı, tatlı patates, elma gibi mevsimlik ürünler ekleyin. Gün içinde yeterince su içtiğinizden emin olun.
Egzersiz, sağlıklı bir yaşamın ayrılmaz parçasıdır. Sonbahar aylarında serin havanın tadını çıkarmak için, düzenli olarak egzersiz yapın. 30 dakikalık yürüyüşler, bisiklet sürme gibi açık hava etkinliklerine katılın. Eğer hava çok soğuksa, enerjinizi artırmak için pilates, dans, fitness gibi iç mekan egzersizlerini deneyebilirsiniz.
Gerekli enerjiyi sağlayabilmek için, kendinize uyku planı oluşturun. Kaliteli uykuya öncelik verin. Günde 8 saat uyuduğunuzdan emin olun. Uyuyacağınız ortamın serin, karanlık ve sessiz olması, uyku kalitesini iyileştirir.
Stres, kişinin hem fiziksel, hem de zihinsel olarak yorulmasına neden olur. Stresinizi azaltmak için, derin nefes alma, yoga ve meditasyon gibi yöntemleri kullanın. Kendinize en az yarım saat ayırın ve tüm soruları zihninizden uzaklaştırın.
Sirkadiyen ritminizi düzenlemek ve ruh halinizi iyileştirmek için, güneş ışığını almanız gerekir. Bu yüzden mümkünse gündüz saatlerinde temiz havanın keyfini çıkarın.
Kendinizi dış dünyadan izole etmek, daha yalnız hissetmenize yol açar. Zamanla depresyon ve yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Bu yüzden sanal yollarla da olsa mutlaka arkadaşlarınızla ve ailenizle bağlantıda kalın. Vakit buldukça sevdiklerinizle zaman geçirin.
Serin havalarda üşümek, hem grip olmanıza neden olur, hem de hareket etme isteğinizi azaltır. Soğuk havalarda sıcak tutan giysiler giymek, enerjinizi yerine getirir. Bu yüzden mevsimlik kıyafetlerinizi çıkarmaya başlayın.
Yeterince su içmemek dehidrasyona sebep olabilir. Dehidrasyon ile hem yorgunluğa, hem de enerji eksikliğine yol açar. Bu yüzden gün içinde yeterince su içtiğinizden emin olun.
Güne başlamadan önce kendinize net hedefler belirleyin ve görev listesi oluşturun. Her gün yapmanız gereken görevleri yaparak işe başlayın. Bu sayede daha iyi odaklanabilir, gereksiz görevler için enerji harcamaktan kaçınabilirsiniz.
Hem zihninizi, hem de bedeninizi şarj etmek için, gün içinde kısa molalar verin. Bu molalarda kısa bir yürüyüş yapmak, çay içmek, derin nefes egzersizlerini uygulamak bile canlandırıcı olabilir ve günün geri kalanını daha kolay atlatmanıza yardımcı olabilir.
Kafein, özellikle iş hayatında çok fazla tercih edilir. Uyanıklığı artırdığı için tercih edilse de, kafein ve şeker geçici bir enerji artışı sağlar. Daha sonra enerji çökmelerine yol açabilir. Bu yüzden mutlaka ölçülü bir şekilde tüketin. Özellikle akşam saatlerinde kafein tüketiminden kaçının.
Sonbahar mevsiminin tadını çıkarmak için, manzaralı gezintilere katılın, elma ve çilek toplama, bal kabağı oyma, yaprakları toplama gibi basit işleri takviminize ekleyin. Sonbahara özgü aktiviteler, enerjinizi artırabilir.
Bazı kişiler, sonbahar aylarında daha fazla D vitamini ve B12 vitaminine ihtiyaç duyabilir. Ancak herhangi bir takviye kullanmadan önce doktora danışmak önemlidir. Doktorun tavsiyesiyle takviyelere başlayarak kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz.
İlkbahar ve sonbahar aylarında, alerji semptomlarında artış görülebilir. Özellikle bazı bölgelerde daha fazla polen görülebilir. Sonbahar alerjisi, kendinizi yorgun hissetmenize sebep olur. Bu yüzden alerji ilaçlarınızı düzenli kullanarak semptomları önleyebilirsiniz.
Yazar:
Uzm. Dyt. Elif Bilgin Baş
instagram.com/uzmandiyetisyenelifbilginbas
Şunlara da göz atın;