Elma sirkesi, ezilmiş elmaların fermente edilmiş ve süzülmemiş suyundan yapılır. Asidik bir tada sahiptir ve güçlü bir kokusu vardır. Genelde soğuk algınlığı için en ilacı olarak kullanılır. Bazı kişiler elma sirkesini burun tıkanıklığı gidermek için kullanırken, bazıları da bağışıklığını güçlendirmek için tüketir. Bu yazımızda elma sirkesinin soğuk algınlığı üzerindeki potansiyel faydalarını ve dezavantajlarını inceleyeceğiz.
Elma Sirkesinin Soğuk Algınlığına Faydaları
- Elma sirkesi, genellikle probiyotik olarak çalışan maya ve bakterileri içerir. 2018 yılında araştırmacılar, probiyotiklerin solunum yolu enfeksiyonları ile etkili bir şekilde savaştığını ve bağışıklığı güçlendirici bir etkiye sahip olduklarını keşfettiler.
- Elma sirkesi, soğuk algınlığı semptomlarını azaltabilecek, antioksidan içeren polifenoller bakımından da zengindir.
- Geçmeyen öksürükleri tedavi etmek için elma sirkesi, bal, öğütülmüş zencefil ve kırmızı biber kullanımı oldukça yaygındır. Ancak bu ilacı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
- Boğaz ve sinüslerin çevresine elma sirkesi sürmek, güçlü kokusu sayesinde tıkanıklıkları gidermeye yardımcı olabilir ve daha kolay nefes alabilirsiniz.
Elma Sirkesinin Yan Etkileri Nelerdir?
- Elma sirkesi asidiktir. Asit içeriği midenizi tahriş edebilir ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu yüzden elma sirkesi su ile seyreltilmelidir.
- Mide ülseri ve GÖRH olan kişiler, elma sirkesi tüketiminden kaçınmalıdır.
- Elma sirkesi, diş erozyonu ve özofagus yaralanması ile ilişkilendirilmiştir. Bu yüzden elma sirkesi kullanımından sonra diş minesine zarar vermemek için, ağzınızı bol suyla çalkalayın.
Elma Sirkesi Soğuk Algınlığı İçin Nasıl Kullanılmalı?
- Elma sirkesini, bal ve zencefil ile karıştırarak 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz.
- Elma sirkesini salata, çorba gibi yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
- Elma sirkesini suyla seyreltip boğaz ve sinüs bölgelerine sürebilirsiniz.
- Elma sirkesini suyla karıştırıp, temiz bir bezi bu suya batırabilirsiniz. Sirkeye batırılan bezi alın bölgesine koyarak ateşinizin düşmesini sağlayabilirsiniz.
Önemli Not: Elma sirkesi, kesin bir tedavi yöntemi değildir. Sadece semptomları azaltmak için kullanılır. En doğru tedavi için elma sirkesini kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Şunlara da göz atın;
- Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farklar
- C vitamini soğuk algınlığına iyi gelir mi?
- Elma sirkesinin faydaları nelerdir?
- Elma sirkesinin son kullanma tarihi geçer mi?
- Sirke tarifleri