Soğan tozu, soğanın kurutularak toz haline getirilmesiyle elde edilen bir baharattır. Çorba, güveç, et ve sebze yemeklerinde kullanılan soğan tozu, yemeklere zengin ve lezzetli bir tat katar. Ancak elinizdeki soğan tozu bittiyse veya evde hiç soğan tozu yoksa, bunun yerine kullanabileceğiniz başka malzemeler de vardır. Bu yazımızda tat bakımından soğan tozu yerine kullanabileceğiniz malzemeleri açıklıyoruz.
Granül soğan, iri bir şekilde parçalara sahip olan bir kuru soğan türüdür. Soğan tozuna göre daha büyük parçalara ve daha konsantre bir tada sahiptir. Özellikle soslarda ve marine işlemlerinde kullanılır. Granül soğanı, güçlü bir aroma katmak istediğiniz yemeklerde kullanabilirsiniz.
Sarımsak tozu, doğrudan soğan tadı veremese de yemeklere aroma ve lezzet katma konusunda çok başarılıdır. Özellikle et ve makarna soslarında soğan tozu yerine sarımsak tozuna yer verebilirsiniz.
Kereviz tohumu, hafif dünyevi ve biberli bir tada sahiptir. Doğrudan soğan tozu yerine geçmese de, çorba ve güveçlerde mükemmel bir alternatiftir. 1 yemek kaşığı soğan tozu yerine, 1/4 çay kaşığı kereviz tohumu kullanabilirsiniz.
Soğan ezmesi, pişirilen ve ezilen soğanlardan yapılan bir macun çeşididir. Güçlü ve keskin bir tada sahip olan soğan ezmesi, kızartmalarda ve Asya mutfağı yemeklerinde kullanılır.
Soğan tozu yerine hem taze, hem de kurutulmuş arpacık soğan kullanabilirsiniz. Arpacık soğanı ince ince kıyarak sevdiğiniz yemeklere ekleyebilirsiniz. 1 yemek kaşığı soğan tozu için, 1 veya 2 adet arpacık soğan kullanmak yeterlidir.
Frenk soğanı, soğan tozu ile benzer bir tada sahiptir. Özellikle salata ve kısa sürede pişirilen yemeklerde kullanılabilir. 1 yemek kaşığı soğan tozu için, 2 yemek kaşığı ince kıyılmış frenk soğanı kullanabilirsiniz.
Rezene soğanı, meyan kökü ile benzer bir tada sahiptir. Özellikle Akdeniz ve İtalyan mutfağında kullanılır. 1 yemek kaşığı soğan tozu yerine, 1 çay kaşığı ince kıyılmış rezene soğanı kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;