Sarımsak ve soğan yemeklere lezzet katan ve oldukça sağlıklı besinler. Her ikisi de özellikle çiğ yenildiği zaman ağız kokusuna yol açar. Peki, sağlık açısından oldukça faydalı olan sarımsak neden ağız kokusuna yol açar?
Bu durum en temel olarak sarımsaktaki kükürt içeren kimyasallardan kaynaklanıyor. Sarımsak parçalandığı zaman kötü kokuya yol açan bu kimyasal bileşikler ortaya çıkıyor.
Özet olarak sarımsak, allisin ve diğer kükürt bileşiklerini içerdiğinden ağız kokusuna neden olur. Bunlar parçalandığında, nefesinizde kalan kokulu bileşikleri serbest bırakırlar.
Livescience'a göre gerçek sarımsak nefesi, yiyecek midenize ulaşana kadar başlamaz. Orada, mide suları sarımsağı daha da parçalayarak sülfürleri ve diğer vitaminleri ve mineralleri serbest bırakır. Bu moleküllerin çoğu, ek işlemler için bağırsaklarınıza ilerler, ancak biri - alil metil sülfür (AMS) adı verilen küçük bir molekül - mide astarınızdan ve kan dolaşımınıza girecek kadar küçüktür. AMS, ciğerlerinizden geçerken dolaşırken, oksijen ve karbondioksitin vücudunuza girip çıkmasını sağlayan zarlardan da aynı şekilde zahmetsizce geçer. Nefes verdiğinizde, CO2 ile birlikte, sarımsaklı bir AMS püskürtürsünüz.
TÜBİTAK da sitesinde konuyu şöyle özetliyor: Sarımsak ezildiğinde ya da kesildiğinde enzimler, sarımsakta bulunan alliin bileşiğinin parçalanmasına ve allicin bileşiğinin oluşmasına neden olur. Allicin sarımsağa aromasını veren bileşiktir. Daha sonra allicin bileşiği de parçalanır ve sonuçta dört farklı organosülfür bileşiği oluşur. Bu bileşikler sarımsak yedikten sonra nefesimizde oluşan kötü kokunun sebebidir.
Sarımsağın neden olduğu koku 24 saat sürebilir. Bununla birlikte Journal of Food Science dergisinde 2016 tarihli bir makalede elma, marul veya nane yemenin, bir kişinin soluduğu sarımsak yan ürünlerinin konsantrasyonunu önemli ölçüde azalttığı bilgisi yer aldı.
Şunlara da göz atın;