Dünyanın farklı ülkelerinin mutfaklarında geniş kullanım alanı bulunan iki lezzetten bahsediyoruz: Krep ve pankek.. Pankeklerin daha çok Güney Avrupa kökenli olduğuna inanılıyor. İlk kaydedilen tarif ise 1700'lü yıllarda bir yemek kitabından geliyor. Pankeke göre daha ince olana Krepler ise Fransız orijinlidir. Peki, krep ve pankek arasındaki farklar neler? Hem iki lezzet arasındaki farklara hem de krep ve pankek tariflerinin yapım aşamalarına birlikte bakalım. Makalemize krep videosu ve pankek videosu da ekliyoruz.
Krep ve pankekin en belirgin farkı incelik ve kalınlık farklılığıdır. Krep hamuru daha ince dökülerek pişirilir ve içerisinde kabartma tozu ya da karbonat gibi bir madde olmadığı için kabarmaz ve incedir. Pankek ise daha büyük porsiyonlarda daha dar bir alanda pişirilir, içerdiği kabartma tozu ile daha kalın bir yapıya sahiptir.
Krebi tavaya döktükten sonra alt yüzeyinin piştiğini üzerinin gitgide matlaşmasından anlayabilirsiniz. Yakmadan çevirmeli ara ara kontrol etmelisiniz. Pankekte ise tavaya döktükten sonra pişme esnasında gözenekler oluşur, gözenekler oluştuğunda pişmiş demektir, diğer tarafına çevirerek pişirebilirsiniz.
Krep ve pankeki ayıran önemli özelliklerden biri de malzeme farklarıdır. Krep un, yumurta ve sütten oluşurken pankekin malzemeleri daha fazladır. Pankek ise un, yumurta, süt, yağ ve kabartma tozundan oluşur. Malzeme miktarı olarak pankekte daha fazla malzeme vardır.
Krep daha büyük daireler halinde yapılır yaklaşık 20 cm çapında yapılan krepler bu şekilde servis edilir. Pankekler ise yaklaşık 7 cm çapında tavaya dökülerek pişirilir.
Krep ve pankek yeme şekilleri açısından farklılık gösterirler. Krepler içleri doldurulur ve rulo yapılarak tüketilir. Pankek üst üste koyularak ve üzerinden şurup ya da pekmez dökülerek ve çatal bıçak ile kesilerek tüketilir.
Krep Fransa’da ortaya çıkmıştır. Başta karabuğday unu ile yapılan krep akşam yemeklerinde ekmek yerine yenirdi. Zaman içerisinde buğday ununa dönülerek içerisine çeşitli tatlı ve tuzlu harçlar koyularak rulo halinde tüketilmeye başlamıştır. Pankek Güneydoğu Avrupa kökenli bir yemektir, genellikle kahvaltılarda sadece tatlı ürünler ile birlikte tüketilir.
Pankek hamuru yapıldıktan sonra hemen pişirilmesi gerekir, krep ise hamur yapıldıktan sonra buzdolabında birkaç saat bekletilirse daha iyi olur. Gluten bağları daha sıkı bağlanarak yenilen krebi daha yumuşak ve bütün yapacaktır.
Kıvam olarak krep hamuru daha sıvı bir hamurdur, hamurun sıvı olması pişerken de ince olması ile bağlantılıdır. Pankek hamuru daha kıvamlı bir hamurdur, kek hamurundan biraz daha sıvı olan hamur pişme esnasında yoğunluğundan dolayı fazla dağılmayacaktır.
Şunlara da göz atın;