Dünyanın en fazla tüketilen meyvelerinden biri olan muz, Muzgiller familyasının üyesidir. Güneydoğu Asya'nın tropikal alanlarında yetişen muz, ülkemizde en çok Anamur ve Bozyazı çevresinde yetiştirilir. Kemik gelişimini destekleyen bu meyve, başta tatlılar olmak üzere birçok tarifin içerisinde kendine yer bulur. Yorgunluğu gidermesiyle bilinen muz, potasyum, demir, kalsiyum, fosfor ve iyot açısından zengindir. Peki, muz kararmadan uzun süre nasıl saklanır, muz saklana yöntemleri nelerdir? İşte, evde kolayca uygulayabileceğiniz en etkili muz saklama yöntemleri:
Pasta veya tatlı yapımında kullanacağınız muzları dilimleyerek saklamak için;
Muzu saklama yöntemlerinden biri de kurutma yöntemidir.
Güneşte muz kurutma yöntemi; Muzları dilimleyin ve birbirine değmeyecek şekilde güneş alan bir yere serin. Muzları bu şekilde 10-15 gün kadar bekletin. Muzlar tamamen kuruduğunda saklama kaplarına koyarak kapağını kapatın ve buzdolabına kaldırın. Bu şekilde muzları uzun bir süre saklayabilir, püre veya normal olarak tüketebilirsiniz.
Fırında muz kurutma yöntemi; Muz dilimlerini fırın tepsisine birbirine değmeyecek şekilde dizin. 70 dereceli fırında yaklaşık 10 saat kadar muzları pişirin. Her saat başında muzları ters düz edin. Kuruttuğunuz muzları kaplara koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;