Mutfakta Su İsrafı Nasıl Önlenir?

Son yıllarda insanlığı tehdit altında bırakan su kıtlığına karşı evde neler yapılabilir? Su israfı nasıl önlenir? İşte, mutfağınızda ve evinizde su israfını önlemek için yapabilecekleriniz:
Mutfakta Su İsrafı Nasıl Önlenir?
24 Nisan 2024, 22:13

Su, bütün canlılar için doğal yaşam kaynağıdır. Sadece insanlar için değil, hayvanlar ve bitkiler için de önemli bir ihtiyaç olan su, hem sağlık, hem de ekonomik açıdan çok önemlidir. Su kaynaklarımız her ne kadar çok gibi görünse de, son yıllarda bu kaynakların azalması su kıtlığı tehlikesini beraberinde getirir. Su tüketiminin en çok olduğu yerlerden biri de evlerimizdir. Evde kullanılan suyun %35'i banyoda, %30'u tuvalet ve lavaboda, %20'si bulaşık ve çamaşır yıkamada, %15'i ise yeme içme ihtiyaçları ve temizlik için harcanmaktadır. 


Su kaynaklarının en aktif olarak kullanıldığı yerler Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi, su konusunda en çok kıtlık yaşanan bölgeler ise Marmara ve Ege Bölgesi'dir. Bu bölgelerdeki kıtlığın en önemli nedeni ise nüfus yoğunluğunun fazla olmasıdır. Su israfının önüne geçmek ve su kaynaklarımızı doğru bir şekilde kullanabilmek için, hepimizin dikkat edebileceği noktaları yazımızda derledik. 



Su İsrafı Nasıl Önlenir?

  1. Mutfaklarda meyve ve sebzelerin temizlenmesini sağlamak için, zaman zaman çok fazla su kullanabiliriz. Meyve ve sebzeler, tarım ürünü olduğu için üzerindeki toz ve topraktan kurtulmak için suda durulamak şart tabi ki. Ancak bu ürünleri lavaboyu sonuna kadar açıp yıkamak yerine, bir kaba doldurarak da yapabilirsiniz. Bu yöntemle suyun içerisine bir miktar sirke dökerek meyve ve sebzelerin daha etkili bir şekilde temizlenmesine de yardımcı olabilirsiniz. Akan muslukların her dakika ortalama 15 litre suyun israf olmasına neden olduğunu unutmayınız. Kapta kalan suyu saksıdaki çiçekleriniz için de kullanabilirsiniz.
  2. Buzluktaki yiyecekleri çözdürürken üzerine sıcak su akıtıyorsanız, oldukça yanlış yapıyorsunuz demektir. Sıcak su hem gıda sağlığı, hem de su israfı açısından sakıncalıdır. Bunun yerine buzluktaki yiyecekleri bir gece önceden buzdolabı rafına alarak çözdürebilirsiniz. Böylece gıda kaynaklı hastalıkların açabileceği tehlikeleri ve su israfını önemli ölçüde azaltabilirsiniz. (Buzluktaki ürünlerin ılık su ya da güneşte çözdürülmesi önerilmemektedir.)
  3. Yemek pişirirken mümkün olduğunca yemeklerinizi tek kapta pişirme özen gösterin. Tek kapta yemek pişirmek, daha az bulaşık çıkmasına ve suyun daha az kullanılmasına katkı sağlar.
  4. Sebzeleri, makarnayı ve patatesi haşlarken, küçük bir tencere seçip besinin üzerini geçecek kadar su doldurmak, su tasarrufu yapmanızı sağlar. Ayrıca haşlama işlemi sırasında tencerenin kapağını kapatmak ürünün daha çabuk pişmesine ve suyun daha hızlı kaynamasına yardımcı olur. Haşlama suyunu süzdükten sonra, farklı sebzeleri kaynatmak ve çorbalara ilave etmek gibi farklı amaçlarla saklayabilirsiniz.
  5. Mutfaklarda en fazla su israfı yaptığımız alan, bulaşıkları elde yıkamaktır. Bulaşık makinesi, elde yıkanan suya göre daha az su tüketir. Yüklü bir bulaşığı elde yıkarken yaklaşık 76 litre su harcanır, iyi bir bulaşık makinesinde aynı bulaşık 17 litre su ile yıkanabilir.
  6. Eğer evinizde bulaşık makinesi yoksa veya az parçada ürün yıkayacaksanız, lavabo tıpası kullanabilirsiniz. Gideri bu tıpa ile kapatıp lavabonun yarısını su ile doldurduktan sonra, bulaşıkları bunun içinde yıkamak su israfını önemli ölçüde azaltır.
  7. Bulaşıkları makineye koymadan önce elde yıkamak da ortalama 55 litre fazla su harcanmasına sebep olur. Bu yüzden bulaşıkları elde yıkamak yerine, yukarıda bahsettiğimiz tıpa yöntemini kullanarak daha az su harcayabilirsiniz.
  8. Son olarak diş fırçalama, el yıkama esnasında suyu çok fazla açmamak, bozuk muslukları tamir ettirmek, temizlikte suyu çok fazla harcamamak, suyu boşa akıtmamak ve su arıtma cihazı kullanmak tüm evde uygulayabileceğiniz su tasarrufu yöntemleridir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Su içmek neden bu kadar önemli?
  2. Günde kaç bardak su içmeliyiz?
  3. Sıcak su içmenin faydaları ve zararları
  4. Su içmek kilo aldırır mı?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo