Patates birbirinden lezzetli tariflerin ana malzemesi olmasının yanı sıra kendi içerisinde 200’den fazla çeşidi olan bir sebzedir. Birçok kişinin favori sebzeleri arasında yer alır. Patates çeşitlerinden biri olan mor patates bir diğer adı ile Vitelotte patates rengi ve dokusu ile ilgi çeken bir patates türüdür.
Vitelotte patatesi (Solanum tuberosum) 800 yıldan fazla bir süre önce Peru'da ortaya çıktı, ancak 1800'lerde Fransa'ya tanıtılması, modern zamanlarda Fransız mutfağındaki popülaritesi nedeniyle en çok tanınmasıyla sonuçlandı. Kabuğu şaşırtıcı, derin bir çivit rengine sahipken, eti beyaz lekelerle mor olduğundan mor ve mavi patates kategorisine girer. Bu görünüm bazen Vitelotte noir (siyah Vitelotte) veya Çin trüfü olarak adlandırılmasına yol açmıştır. Patatesin rengi, güçlü bir antioksidan olarak kabul edilen yüksek miktarda antosiyanin içermesinden kaynaklanmaktadır.
Sıra dışı görünümlerinin yanı sıra bu patatesler, benzersiz tat ve kokuları sayesinde bilinen yumrulardan da farklıdır. Garip görünse de mor patateslerin kavrulmuş kestanelere benzer bir aroma ve tada sahip olduğu söyleniyor. Bu nedenle lezzetleri fındıksı, tereyağlı ve hafif tatlı olarak özetlenebilir.
Bu patateslerin dokusu Russet ve Idaho patatesleri gibi diğer nişastalı, unlu çeşitlerle karşılaştırılabilir. Bu, çiğ haldeyken yoğun bir ete sahip olmasına rağmen pişirildiğinde kuru, ufalanan ve hatta biraz unlu hale geldiği anlamına gelir. Diğer birçok patatesten daha kalın bir kabuğa sahip olma eğilimindedirler, bu da onları soymayı son derece sinir bozucu hale getirebilir. Kendinizi biraz stresten kurtarmak için, bu patatesler pişene kadar kabuğunu çıkarmak için beklemek daha iyidir, çünkü kabuk biraz yumuşayacaktır.
Esas olarak Batı Avrupa'da kullanılan bir içerik olarak, mor patates kullanan geleneksel tariflerin çoğu bu bölgeden, çoğunlukla Fransa veya Birleşik Krallık'tan gelir. Bu patates için yaygın olarak kullanılan Batı Avrupa yemekleri arasında sosis ve püre, ograten patates, patates galetleri ve cipsler bulunur ( Amerika'da patates kızartması olarak da bilinir). Ayrıca heyecan verici bir renk sıçraması eklemek için çorbalara ve diğer pürelere de dahil edilirler.
Ancak biraz yaratıcılık ve mor (Vitelotte) patatesinin özelliklerini anlayarak, geleneksel yemeklerin ötesine geçen leziz yemekler yaratabilirsiniz. Bu patatesin nişastalı kalitesi, yüksek nişastanın dış kısmın ekstra çıtır olmasını sağladığı için kızartılmaya özellikle uygun olduğu anlamına gelir. Bu, onu cips ve patatesli krep gibi şeyler yapmak için harika bir seçenek haline getiriyor. Unlu dokusu, gnocchi yapımında kullanılanlar gibi patates bazlı hamurlarda kullanıldığında da mükemmel sonuçlar verdiği anlamına gelir.
Mor patateslerin popüler olduğu bölgelerden birinde yaşamıyorsanız onları bulmak oldukça zor olabilir. Bazı özel bakkallarda, özellikle de Fransız yiyeceklerine ve ürünlerine odaklananlarda satılabilirler. Mor patatesi yalnızca koyu mor renginden değil aynı zamanda şekliyle de tanımlayabilirsiniz; zira biraz küçüktür ve uzunluğu boyunca birçok yumrulu çıkıntıya sahiptir. Bunları şahsen aramak sonuç vermezse gurme tedarikçiler aracılığıyla çevrimiçi olarak da sipariş edilebilir.
Bu patateslerden bazılarını elinize aldığınızda, onları uygun şekilde saklamaya dikkat etmek isteyeceksiniz. Diğer patateslere benzer şekilde bunlar da kiler veya bodrum gibi serin, kuru ve karanlık bir alanda en iyi sonucu verir. Doğru koşullar altında üç haftaya kadar dayanır.
Şunlara da göz atın;