Meşe balı, Macar Meşesi türü olan freynetto meşe ağacından üretilen bir salgı balı türüdür. Meşe ağacındaki palamutlarda bulunan sıvılar, arılar tarafından bala dönüştürülür. Bu yüzden kara orman balı veya salgı balı olarak da bilinir. Temmuz-Ağustos ayında üretilen bu bal, yaz aylarının sonunda hasat edilir. Amerika ve Avrupa'da yaygın olarak kullanılan meşe balı, son yıllarda ülkemizde de popüler bir hale gelmeye başlamıştır.
Meşe balı, yalnızca belirli dönemlerde üretildiği için, diğer bal çeşitlerine kıyasla daha az üretilir. Meşe balının rengi, siyaha yakın koyu bir renktedir. Meşe balı, odunsu bir tada sahiptir. Meşe balının özellikleri şu şekildedir;
Meşe balı, yoğun ve keskin bir bal türü olduğu için aşırı miktarda tüketilmesi önerilmez. Günde iki kez 1 tatlı kaşığı olacak şekilde tüketilebilir.
Not: Meşe balı ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. 12 aydan küçük çocukların, bal ve arı alerjisi olanların, diyabet hastalarının, hamilelerin ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin meşe balı tüketmesi önerilmez.
Meşe balı, ülkemizin birçok farklı noktasında üretilir. Ancak en çok Trakya ve Akdeniz bölgesinde yaygındır. Özellikle Kırklareli ilinde meşe balı üretimi yaygın olarak yapılır. Ayrıca online alışveriş sitelerinden temin etmek de mümkündür. Ancak sahte bala denk gelmemek için, satın alacağınız yerin güvenilir olmasına ve sertifikası bulunmasına çok dikkat edin.
Şunlara da göz atın;