Mersin, Akdeniz Bölgesi'nde bulunan bir liman şehridir. Eski adı 'İçel' olan Mersin, Türkiye'nin en kalabalık 11. ilidir. Hem kültürüyle, hem de yemekleriyle ön plana çıkan Mersin, mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Mersin mutfağında et ve sebze yemekleri çok çeşitlidir. Buğdayın önemli bir yeri vardır. Mersin mutfağının en önemli özelliği ise yemeklerin bol baharatlı olması ve yemekten sonra mutlaka tatlı tüketilmesidir.
Nohut, kıyma ve hamur ile hazırlanan yüksük çorbası, Mersin'de sıcak başlangıç yapmak isteyenlerin favorisidir. Adana mutfağında da tüketilen bu çorbanın videolu anlatımına tarif detaylarından ulaşabilirsiniz.
Nohut, bulgur ve köfte ile hazırlanan topalak, aslında hem Mersin, hem de Konya mutfağının yöresel lezzetlerinden biridir. Topalak çorbanın porsiyonu, yaklaşık 75 kalori değerindedir.
Mersin mutfağında çorba denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de arabaşıdır. Görünümü topalak çorbasına benzese de, arabaşı çorbasının yapımında tavuk göğsü kullanılır.
Mersin yemekleri denildiğinde listemizde herkesin ilk aklına gelen ve namı ülkenin diğer ucuna kadar uzanan tantuniye yer vermemek olmaz elbet. Biftek, soğan ve maydanoz ile hazırlanan tantuni, lavaşa sarılarak tüketilir.
Hem Mersin, hem de Konya'da büyük bir ilgi gören batırık, bir çeşit sulu salatadır. Yapımı kısıra benzetilse de, kısırdan farklı olarak içerisine tahin ilave edilir.
Yalnızca 4 malzemeden oluşan cezerye, Mersin'in en sevilen yöresel lezzetlerindendir. Yolu Mersin'e düşenlerin dönüşte mutlaka sevdiklerine götürdüğü cezeryeyi, havuç ve hindistan cevizi ile hazırlayabilirsiniz.
Genellikle fındık lahmacuna benzetilen biberli ekmek, Mersinde kahvaltıdan akşam yemeklerine kadar her öğünde tüketilebilir. Mersin'in pideci ve lokantalarında mutlaka rastlayacağınız lezzetlerden biridir.
Nohudun en lezzetli hali olarak da bilinen humus, bir çeşit mezedir. Özellikle Arap mutfaklarında çok sevilen humus, Tarsus'ta yoğun bir kıvamda hazırlanır.
Aslında kökeni Güneydoğu Anadolu mutfağına dayanan içli köfte, Mersinlilerin de vazgeçemediği lezzetlerden biridir. Diğer yörelerden farklı olarak içerisine ceviz eklenmeden pişirilir.
Mersin mutfağında hamur işi tariflere sık sık yer verilir. Özellikle kahvaltıda sıcak sıcak tüketilen sıkma patates veya peynirli harç ile doldurulur.
Mersin mutfağında farklı köfte çeşitlerine de sık sık yer verilir. Özellikle sarımsaklı köfte, Tarsus ile özdeşleşmiştir. Zeytin salatası eşliğinde sunulur.
Mersin'de sevilen köftelerden bir diğer ise, bulgur, un ve yumurta ile hazırlanan sıkma köftedir. Hazırlanan köfteler sarımsaklı, pul biberli yoğurt eşliğinde sunulur.
İç harcı ceviz veya hurma ile doldurulan mamül, çay saatlerinin vazgeçilmezidir. Hafifliği ile çok sevilen bu tatlı, pudra şekeri serpiştirilerek sunulur.
Mersin ve Hatay mutfağında sık sık tüketilen kerebiç, irmikle hazırlanan bir tatlıdır. İç harcı antep fıstığı ile doldurulur. Yanında ise tatlının lezzetini ikiye katlayacak köpük sunulur.
Adana mutfağının bici bicisi varsa, Mersin mutfağının da karsambacı var. Temiz kar ve pekmez ile hazırlanan bu tatlı, özellikle yaz aylarının favorisidir.
Mersin mutfağının en sevilen kahvaltılıklarından biri de domates reçelidir. Domates, kireç ve karanfil ile hazırlanan domates reçeli, badem ile zenginleştirilir.
Şunlara da göz atın;